eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Napur Architect Építészeti Iroda Kft.

Kiss Ambrus a vétóról: nem az atlétikai vb ellehetetlenítése a cél

A Diákváros eredeti megállapodás szerinti megépítése a cél – mondta az InfoRádiónak Budapest általános főpolgármester-helyettese. Kiss Ambrus hozzátette, az mutatja a legjobban, hogy a fővárosnak hatásköre van a kérdésben, hogy a világbajnokság megrendezésről szóló megállapodást hárman írták alá, többek között Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint arról az InfoRádió is beszámolt, Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök reggel a közösségi oldalán jelezte, javaslatot fog tenni a Fővárosi Közgyűlésnek arról, hogy vonják vissza a 2023-as atlétikai világbajnokságról szóló budapesti támogatást, ha a kormány „a Fudan-törvénynek megfelelően” ellehetetleníti a Diákváros megépítését, a területet pedig a kínai egyetemnek adja át. Ezt megelőzően a Demokratikus Koalíció is benyújtott egy határozattervezetet a Fővárosi Közgyűlésnek, kezdeményezve, hogy a főváros mondja le a vb rendezését.

Kiss Ambrus az ügy kapcsán az InfoRádiónak úgy fogalmazott, hogy

a Fővárosi Önkormányzat nem ellehetetleníteni akarja az atlétai vb-t, hanem Diákvárost akar építtetni a kormánnyal.

Emlékeztetett, 8-10 ezer gyerek lakhatásáról van szó a felsőoktatás ideje alatt, ami az ismert albérletárak mellett nem elhanyagolható, ezért mindenképp szeretnék, hogy a Diákváros megvalósuljon. Szemben a kormánnyal, tette hozzá, amely meglátása szerint megpróbálja átjátszani a területet egy kínai elit egyetemnek, ami viszont nem a magyar alsó-középosztály számára teszi majd lehetővé a felsőoktatásban való részvételt „Tehát rossz döntés, amit a kormány hozott, erre akarunk rávilágítani.”

Az általános főpolgármester-helyettes arra is kitért, hogy szemben néhányak véleményével,

a fővárosnak igenis van hatásköre az atlétikai világbajnokosságot illetően,

máskülönben nem kívánt volna erről a kormány korábban megállapodni. „Miért kellett volna 2020 februárjában erről levélben tájékoztatni a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetését?” – érvelt Kiss Ambrus jelezve, hogy az említett levelet a főpolgármester mellett a Magyar Atlétikai Szövetség vezetése, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is aláírták. Szerinte az évi 10 milliárdos fővárosi egészségügyi fejlesztések állami támogatása – „legalábbis papíron” –, továbbá az, hogy a megállapodásba bekerült a Diákváros, mind-mind azt erősítik, hogy szükséges az atlétikai vb-hez a főváros vezetésének a támogatása. „Tehát ebben nekünk van jogkörünk” – ismételte meg.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e olyan forgatókönyv, hogy megépül a Diákváros, a Fudan Egyetem és lesz atlétikai világbajnokság, Kiss Ambrus azt mondta: a főváros alapvetése, hogy Diákvárosnak lennie kell, abban a mértékben és annak a célközönségnek a számára, amiről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) döntés szól. Ha ez megvan, ők is tartják magukat a megállapodáshoz, de jelen pillanatban azt látják, hogy a területeket át akarják adni a Fudan Egyetemnek, ebből következőleg nem fér bele a Diákváros. Szerinte furcsa ellentmondások vannak azt illetően, hogy a kormány azt mondja, a szóban forgó területen fel lehetne építeni a Diákvárost és a Fudan Egyetemet is, hiszen kiderült: a 8-10 ezer diákvárosi helynek egy részét a kínai egyemnek szánták.

„Mi arra kérünk világos és egyértelmű garanciát, ehhez pedig vissza kellene vonni a Fudan-törvényt, hogy a Diákváros abban a mértékben és méretben épüljön meg, ahogyan vállalták.”

Kiss Ambrus Karácsony Gergely, illetve a Demokratikus Koalíció előterjesztését illetően nem kívánt részletekbe bocsátkozni, miután azok kiküldése – az interjú idejekor – még nem történt meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×