eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Politikai elemző: Gyurcsány Ferenc szereptévesztésben van

A XXI. Század Intézet vezető elemzője egyetért azzal, hogy Gyurcsány Ferenc leuralta az ellenzéki előválasztás kampányát, Karácsony Gergely és Jakab Péter pedig egyre rosszabbul teljesít. A Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója úgy véli, a DK elnöke ismét szereptévesztésben van, a kormányoldal prominenseinek országjárása ugyanakkor az előválasztással és a Coviddal magyarázható.

Ha mások lennének a feltételek, például a médiában minden politikai szereplő ugyanannyi időt kapna, mint a rendszerváltás időszakában, akkor az ellenzéki pártok nem biztos, hogy az országjárás irányába mennének, véli a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója. Zsolt Péter szerint ha bármelyik politikai oldal valamilyen innovatív dologgal előáll, akkor nem lehet hagyni, hogy azt csak ő csinálja. Így például, ha az előválasztás során egymás ellen kampányolnának az ellenzéki pártok, valószínűleg a Fidesz nem szorulna arra, hogy megjelenjen az emberek között. Ám ha az egymás elleni kommunikáció helyett sokkalta inkább a kormányzat ellen próbálnak az emberek között kampányolni, akkor

ezt a terepet nem engedheti át teljes mértékben a kormánypárt az ellenzéknek,

ő is rákényszerül az emberek közötti jelenlére – magyarázta a szakember. Véleménye szerint semmi meglepő nincs abban, hogy az ellenzéki jelöltek nem egymás ellen kommunikálnak, megosztottságot generálva, hiszen arra a magyar társadalom csak legyint, és kizárólag arra kapja föl a fejét, ha erőt mutat az ellenzéki oldal.

Az elemző szerint Gyurcsány Ferencnek ugyanakkor sokkal inkább háttérbe kellene vonulnia. „Abszolút szereptévesztésnek gondolom a viselkedését.” Ugyanis, mint mondta, Magyarországon az emberek az erőt tisztelik, de az erővel szemben erőt is lehet állítani. Viszont Gyurcsány Ferenc személye meglehetősen megosztó, így az a típusú erő, amit ő képvisel, az csak egy szűk társadalmi bázist képes mozgósítani, miközben a többieknek inkább csak árt. Tehát

az egységesség látja a kárát a DK-elnök szereplésének

– tette hozzá Zsolt Péter.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a leglendületesebb kampányt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc folytatja, Jakab Péter „kicsit bukdácsol”, Karácsony Gergely – a többi jelölthöz képest – viszont sokkal kisebb aktivitást mutat az országjárás során, és továbbra is inkább a Facebookon kommunikál. Deák Dániel úgy véli: az, hogy az ellenzéki pártok nem kritizálják egymást, arra utal, hogy

már minden el van döntve.

Ha nincsen valódi tét, és az emberek nem látják, hogy érdemi verseny lenne, akkor az jelentősen csökkenteni fogja a mozgósítóképességet – mondta a szakember. Meglátása szerint inkább csak egy színjáték látható a politikusok részéről, hiszen, ha érdemi verseny lenne, akkor olyan jelenetek lennének láthatnánk, mint például az Amerikai Egyesült Államokban. „De ilyen típusú csatát vagy küzdelmet nem látni az ellenzéki jelöltek között.”

Deák Dániel a kormánypárti országjárás okáról azt mondta, amellett, hogy újra van lehetőség a személyes találkozásokra, megszokhattuk már, hogy a választási kampány a hivatalosnál korábban szokott kezdődni. Szerinte a felmérésekben az látszik, hogy a fideszes szavazók rendkívül aktívak, és nagy arányban részt vennének akár egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson. Így most az a célja, feladata a kormánypárti politikusoknak, hogy ezt a viszonylag magas aktivitást megtartsák az elkövetkezendő hónapokban is, és hogy az kitartson a 2022-es országgyűlési választásokig.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője arra számít, hogy a kormánypártok részéről azokban a választókerületekben lesz aktívabb a kampány, ahol kétesélyes lehet a küzdelem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×