eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gyermekek védelme: vita a parlamentben, tüntetés előtte

Többek között a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelméről szóló törvényjavaslat bizottsági jelentésének vitáját folytatta le az Országgyűlés hétfő est, miközben a Kossuth téren tízezren tüntettek.

Dunai Mónika (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója emlékeztetett: a Fidesz frakcióvezetője nyújtotta be a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló törvényjavaslatot, amely a gyermekek védelme érdekében létrehozza a pedofil bűncselekményeket elkövetők nyilvántartását. A javaslat szigorítja, kiterjeszti a foglalkoztatástól való eltiltással kapcsolatos szabályokat, hogy a jövőben ne dolgozhassanak újból gyermekek közelében azok, akik pedofil bűncselekményt követtek el - ismertette. Hozzátette: a javaslat újraszabályozza a gyermekpornográfia tényállását, és jelentősen szigorítja a büntetési tételeket.

Dunai Mónika szólalt fel az előterjesztők nevében is. Kijelentette: a Fidesz-KDNP elkötelezett a gyermekek védelme iránt. A javaslat elfogadása esetén szerinte még több esetben tudnak biztonságot adni az aggódó szülőknek és a gyermekeknek. A javaslatcsomag rendelkezései "garantáltan el fogják gondolkodtatni a gyermekek iránt vágyat érző személyeket", hisz fantáziájuk megvalósítása esetén akár az emberölés büntetési tételét meghaladó időtartamú börtönbüntetéssel kell, hogy szembenézzenek - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a pedofília orvosi diagnózisa nem jelenthet felmentést a büntetés alól, hiszen a pedofilok beszámíthatóak, különbséget tudnak tenni erkölcsi jó és rossz között, de mégis megteszik a rosszat. Akadályozzuk meg ezt együtt! - szólított fel.

Ander Balázs - egyetlen ellenzéki felszólalóként - a Jobbik nevében támogatásáról biztosította a pedofilellenes javaslatot, ugyanakkor jelezte azt is, hogy a Jobbik nem a Fidesz oldalán, hanem az áldozatok oldalán áll. Úgy értékelt: az előterjesztés megfeledkezik a megelőzésről és az áldozatok segítéséről.

Felhívta a figyelmet arra: korábban teljes konszenzus övezte a javaslatot az ellenzékben, ami szerinte megzavarta a kormányoldal "előre kidolgozott terveit", ezért az előterjesztést "számításból", "politikai haszonszerzés céljából" "átpolitizálták". Ennek az lesz az eredménye, hogy az ellenzéki oldalon lesz olyan, aki nem fogja elfogadni a javaslatot vagy kivonul majd, tiltakozva az ellen, hogy "mit művelt" az előterjesztéssel a kormányoldal - mondta.

Úgy vélte: olyan dolgokat csempésztek a javaslatba, amiről lehet legitim vitát folytatni, de nem ebbe a törvényjavaslatba való. Szerinte amennyiben a kormányoldal fel akar fűzni erre az ügyre egy kampányt az ellenzék ellen, akkor az annak lesz bizonyítéka, hogy az áldozatok szenvedését kívánják felhasználni. Arra is kitért: Kaleta Gábor ügyét megpróbálta "elkenni" a kormányoldal.

Az elnöklő Lezsák Sándor a vitát lezárta.

Völner Pál, igazságügyi államtitkár úgy reagált: a gyermekek védelméről is szól javaslat, nem csak a bűnelkövetők szembeni szigorúbb fellépésről. A Kaleta-ügyben jelezte: egy olyan karrierdiplomatáról van szó, aki a Gyurcsány-kormány idején kezdte a külügyi szolgálatát, soha nem volt Fidesz-tag, nem volt köze a Fideszhez. Úgy vélte: éppen az ellenzék használja fel politikai célra a vitát.

Dunai Mónika (Fidesz) zárszavában azt hangsúlyozta: nem kampányfogásról van szó, a kormányoldal folyamatosan azokat az utakat keresi, ahol szigorúbbá teheti a szabályozást. A kampánnyal csak az ellenzék foglalkozik, a kormányoldal dolgozik, törvényeket alkot - mondta.

Tüntetés

A pedofiltörvény egyes módosításait melegellenesnek tartják civil szervezetek, úgy vélik, tudatosan összemossák a homoszexualitást a gyerekkel szembeni szexuális bűncselekményekkel. Többek között azt ellenzik, hogy tilos lenne a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítése és annak megjelenítése, és nem lehetne a gyerekeknek olyan iskolai foglalkozást, előadást tartani, amely a homoszexualitást vagy a nemváltást népszerűsíti, ha elfogadják a javaslatokat.

A civilek hétfőre estére tüntetést szerveztek a Kossuth térre, ezen több tízezren vettek részt. Az eseményt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Háttér Társaság, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Prizma közösség szervezte. A felszólalók egyenlőséget követeltek, és azt szeretnék elérni, hogy senki se használja szitokszóként az identitásukat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×