INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

fudan egyetem

törvényalkotási bizottság

orbán viktor

Budapest, 2021. május 9. A Nagyvásártelep, alapításkori nevén Budapest Székesfőváros Központi Élelmiszer Nagyvásártelep egy mára már megszűnt, és jelentős részében el is bontott ipari létesítmény épületei, amelyek 2004 óta műemléki védettséget élveznek. Az egykori Nagyvásártelep - Kvassay Jenő út - Ráckevei Duna-ág határolta telekegyüttesen a Déli Városkapu Fejlesztési Terv keretében a Ferencvárosban, a Soroksári úttól a Dunáig és Csepel északi részén kialakítandó új városrészben kapna helyet a Budapest Diákváros vagy más néven Déli Városkapu és tőle északra magyar és kínai közreműködésben a budapesti Fudan Egyetem. MTVA/Bizományosi: Róka László

Nem áll le a Fudan előkészítése

Infostart

A kormánynak jövő év végéig kell beszámolnia az előkészületekről. Orbán Viktor azt mondta, népszavazás lesz a kérdésben.

A jövő héten már végszavazhatnak a Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatról, miután a kormánypárti többségű törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén támogatta az előterjesztéseket – írja a Népszava.

A lap szerint az eredeti javaslathoz csupán az LMP-s Demeter Márta bizottsági alelnök által csak „vörös farokként” emlegetett passzust toldották hozzá, miszerint a kormány legkésőbb 2022. december 31-ig beszámol az Országgyűlésnek a beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről.

A törvényekkel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítik a projektet,

felhatalmazást adnak a kormánynak arra, hogy rendeletben jelölje ki az új kínai campus megvalósításához szükséges fejlesztési területet.

A bizottság által elfogadott két törvényjavaslattal a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét is átadják a még csak előkészítés előtt álló beruházásnak, ingyen. A kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost pedig a korábbi tartalékterületekre tolják át.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor a Fudan Egyetemmel kapcsolatban kifejtette: egy egyetem megalapításának ügye felsőoktatási szakmai kérdés, de a baloldal ebből politikai kérdést csinált, és az ilyet nem lehet szakmai megoldással rendezni. Ezért nem lát más megoldást, mint hogy ha megvannak a tervek,

népszavazáson döntsenek az emberek.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018