eur:
395.31
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A budapesti Blaha Lujza tér korán reggel, 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az eredetileg tervezetthez képest fapadosabb lesz a Blaha felújítása

Át kell csoportosítania a Fővárosi Önkormányzatnak a meglévő hitelkeretéből, hogy fel tudják újítani a Blaha Lujza teret.

Hamarosan kihirdethetik, hogy ki újíthatja föl a Blaha Lujza teret – ötszöri módosítás után, április 16-ig lehetett beadni az ajánlatokat. A felújítás leghamarabb a nyár elején kezdődhet meg, és ebben az esetben 2022 őszére elkészülhet a megújult VIII. kerületi közterület.

Hogy mit és hogy újtanak fel, arról Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke beszélt egy, a BKK által szervezett háttérbeszélgetésen. A várostervező közölte, a Corvin Áruház és Europeum előtti, illetve a Rákóczi út–Nagykörút által határolt terület megújításához szorosan kapcsolódik a legforgalmasabb csomópontok akadálymentesítése, így a felszíni átkelés lehetősége már a Rákóczi úton és az Erzsébet körúton is meg fog valósulni. Hozzátette:

sokkal inkább a zöldítésre és a gyalogosok komfortjának a növelésére kerül a hangsúly.

Ígéret szerint több fa lesz a téren, a mostaniak közül pedig amiket nem lehet megmenteni, a legnagyobb valószínűséggel a Népligetben fogják pótolni.

A budapesti városvezetés a mostaninál nagyobb volumenű fejlesztést szeretett volna például a villamospályák összekapcsolásával, ezért a terveket úgy készítették el, hogy ez később bármikor megvalósulhasson, ha lesz rá pénz. Most a fővárosi vezetés szerint csak arra van keret, amire a közbeszerzést kiírták. Balogh Samu szerint az előző városvezetés által bejelentett tervek olyan költségvonzattal bírtak, amire nem lett volna fedezet. Így a teljes beruházásra, amely túlmutat a térfelszínen, csak egy későbbi ütemben kerülhet sor, ha például a kormányzat erre biztosít megfelelő forrásokat – tette hozzá.

„Jelenleg ahhoz, hogy a minimumcsomag megvalósuljon, ehhez is át kell rendeznünk a fejlesztési forrásaink.”

A főváros 800 millió forintot csoportosít át abból a meglévő hitelből, ami rendelkezésére áll – a Városháza felújításából fogják ezt várhatóan elvonni. Az egész beruházás 3,4 milliárd forint, amiből az állam egymilliárdot finanszíroz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×