INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

fővárosi önkormányzat

blaha lujza tér

felújítás

hitel

A budapesti Blaha Lujza tér korán reggel, 2018. május 28-án.

Az eredetileg tervezetthez képest fapadosabb lesz a Blaha felújítása

Át kell csoportosítania a Fővárosi Önkormányzatnak a meglévő hitelkeretéből, hogy fel tudják újítani a Blaha Lujza teret.

Hamarosan kihirdethetik, hogy ki újíthatja föl a Blaha Lujza teret – ötszöri módosítás után, április 16-ig lehetett beadni az ajánlatokat. A felújítás leghamarabb a nyár elején kezdődhet meg, és ebben az esetben 2022 őszére elkészülhet a megújult VIII. kerületi közterület.

Hogy mit és hogy újtanak fel, arról Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke beszélt egy, a BKK által szervezett háttérbeszélgetésen. A várostervező közölte, a Corvin Áruház és Europeum előtti, illetve a Rákóczi út–Nagykörút által határolt terület megújításához szorosan kapcsolódik a legforgalmasabb csomópontok akadálymentesítése, így a felszíni átkelés lehetősége már a Rákóczi úton és az Erzsébet körúton is meg fog valósulni. Hozzátette:

sokkal inkább a zöldítésre és a gyalogosok komfortjának a növelésére kerül a hangsúly.

Ígéret szerint több fa lesz a téren, a mostaniak közül pedig amiket nem lehet megmenteni, a legnagyobb valószínűséggel a Népligetben fogják pótolni.

A budapesti városvezetés a mostaninál nagyobb volumenű fejlesztést szeretett volna például a villamospályák összekapcsolásával, ezért a terveket úgy készítették el, hogy ez később bármikor megvalósulhasson, ha lesz rá pénz. Most a fővárosi vezetés szerint csak arra van keret, amire a közbeszerzést kiírták. Balogh Samu szerint az előző városvezetés által bejelentett tervek olyan költségvonzattal bírtak, amire nem lett volna fedezet. Így a teljes beruházásra, amely túlmutat a térfelszínen, csak egy későbbi ütemben kerülhet sor, ha például a kormányzat erre biztosít megfelelő forrásokat – tette hozzá.

„Jelenleg ahhoz, hogy a minimumcsomag megvalósuljon, ehhez is át kell rendeznünk a fejlesztési forrásaink.”

A főváros 800 millió forintot csoportosít át abból a meglévő hitelből, ami rendelkezésére áll – a Városháza felújításából fogják ezt várhatóan elvonni. Az egész beruházás 3,4 milliárd forint, amiből az állam egymilliárdot finanszíroz.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Az eredetileg tervezetthez képest fapadosabb lesz a Blaha felújítása
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018