eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szigorítást tart szükségesnek a határokon Orbán Viktor - a nap hírei

Újabb 123 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség Magyarországon. Az ellenzéki pártok szerint a kabinet magára hagyta a háziorvosokat és az önkormányzatokat a járvány idején.

Újabb 4668 fertőzöttje van a koronavírus járványnak Magyarországon, 123-an meghaltak. Több mint 5 ezren vannak kórházban, közülük 451-en lélegeztető gépen. Az aktív fertőzöttek száma 86 ezer fölé emelkedett. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: az adatok exponenciálisan növekednek, nagy valószínűséggel a mutáns vírusok szerepe miatt. Müller Cecília közölte: már a dél-afrikai variánst is kimutatták Magyarországon, a brit mutánst pedig már több mint 400 embernél azonosították.

Jelenleg több mint 15 ezer szabad kórházi ágy áll koronavírusos betegek rendelkezésre, ebből csaknem 3 ezer lélegeztető géppel is el van látva - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: az országhatárokon a személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az áru és a tőke szabad áramlását. Kiss Róbert az ügyeleti központ helyettes vezetője bejelentette: az operatív törzs megkezdte az utazási és határátlépési szabályok szigorításának előkészítését.

A kormány támogatja, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe tömörüljenek ezért az alapellátás minőségi működésére idén 100 milliárd forinttal több forrás áll rendelkezésre - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hozzátette: az alapellátásban dolgozó orvosok számára lehetőség nyílik arra, hogy minél szorosabb együttműködési formákat alakítsanak ki.

Az ellenzéki pártok által létrehozott Covid 2021 vizsgálóbizottság szerint a kabinet magára hagyta a háziorvosokat és az önkormányzatokat a járvány idején. A testület ülése után Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kiemelte a háziorvosok leterheltségét, praxisközösségbe erőltetésüket, ami miatt szerinte össze is omolhat a rendszer. Hasonlóan vélekedett Lukács László György, a Jobbik alelnöke is. Varga Zoltán a DK részéről arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány nem hívja le a biztonságos nyugati vakcinák felét. Az LMP-s Csárdi Antal szerint a kabinet a védekezésre hivatkozva próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki vezetésű településeket. Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt mondta: még azok sem ismerik az oltási tervet, akik beadják a vakcinákat. Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette: Budapest helytállt a koronavírus-járvány első és második hullámában, ami nagy mértékben a fővárosiak együttműködésének köszönhető. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a kormány védekezése megbukott.

A részletes oltási terv nyilvánosságra hozatalát követeli a kormánytól az MSZP. Az ellenzéki párt szerint tisztázni kell azt az ellentmondást, hogy a nyilvánosságra került oltási sorrend a statisztikai hivatal adatainál 716 ezerrel kevesebb 18 évnél idősebb magyar állampolgárral számol.

Az iskolai tavaszi szünet előrehozását és a pedagógusok azonnali oltását sürgeti a Párbeszéd. Tordai Bence, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: a járvány harmadik hullámában a gyermekeknél is drasztikusan megugrott a fertőzések száma, naponta zárnak be iskolák, osztályok és óvodai, bölcsődei csoportok. Hozzátette: egy átmeneti iskolai szünet lefékezné a vírus terjedését az egész társadalomban.

Oltásösztönző kampányt indított a Magyar Orvosi Kamara. A fő üzenet, hogy nemcsak az egyének, hanem az egész ország veszélybe kerül, ha nem küzdik le a vakcinával szembeni félelmet. Illetve, hogy csak akkor térhet vissza a megszokott élet, ha minél hamarabb a lehető legtöbb ember beoltatja magát.

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek utógondozására indít az országban egyedülálló szakambulancia-hálózatot a Debreceni Egyetem klinikai központja. Szabó Zoltán, az intézmény elnöke emlékeztetett: a betegségen átesettek jelentős részénél heveny tünetek jelentkeznek, amelyek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően is elhúzódóan fennmaradnak.

Éves szinten 55 ezerrel, egyetlen hónap alatt pedig januárban csaknem 100 ezerrel, mintegy 4 és fél millióra csökkent a foglalkoztatottak száma - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Közben a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal, 5 százalékra emelkedett. A november és január közötti időszakban az állástalanok száma 49 ezerrel 209 ezerre emelkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×