eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Frankfurt, 2020. december 27.A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát tartalmazó fiolák Frankfurtban 2020. december 27-én. Németországban az idősotthonok 80 év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be először a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következő napokban nyílik majd meg.
Nyitókép: MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold

Müller Cecília: nem lehet kérni az otthoni oltást

A kínai vakcinákkal együtt az oltás leirata is megérkezett Kínából - derült ki az operatív törzs napi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, mi történik, ha valaki tünetmentes covidosként kap oltást.

Az elmúlt egy-két nap reménykeltő adatai után újra száz közelében a koronavírus-betegség szövődményeiben elhunytak száma, és 1500 fő fölötti új fertőzöttet találtak a laborokban. Napi adatok itt. Az operatív törzs ezért nem lazíthat, szerdán is összeült, majd meghirdette online sajtótájékoztatóját.

A rendőri intézkedésekről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt:

  • 142 maszkszabálysértőt találtak a keddi napon
  • nem történt tiltott vendéglátóhelyen tartózkodás
  • 325 ember nem tartotta be a kijárási és gyülekezési szabályokat az elmúlt 24 órában.

Karanténadatok: 3051 karantént rendeltek el, 18 205 az összes száma. Mobilon 2176 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a járvány "nem enged a szorításából", ezt a már ismert járványadatok felsorolásával támasztotta alá. Külön kiemelte,

hosszú idő után először emelkedett az aktív fertőzöttek száma is.

Úgy látja, nem helyes, ha "enyhítünk, majd szigorítunk", inkább a lassú enyhítésben látja a járvány megszüntetésének lehetőségét, de "egyelőre ennek még nincs itt az ideje".

Hangsúlyozta, hogy újra emelkedőben van a kórházban ápoltak száma, igaz, nem nagy mértékben, viszont a lélegeztetőgépre szorulók is újra többen vannak, mint 300.

Világossá tette, hogy csak a megfelelő számú oltott személy teremtheti meg a nyájiimmunitást Magyarországon.

Elmondta még, mások mellett

Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Zalaegerszegen és 5 Budapest-környéki településen is erősödött a koronavírus-örökítőanyag jelenléte a szennyvízmintákban.

Nőtt a brit mutáns jelenléte is, 193 főnél mutatták ki eddig ezt a vírusvariánst.

"Ezzel azért foglalkozunk, mert bár nem okoz súlyosabb megbetegedést, de gyorsabban terjed, nagyobb a fertőzőképessége, egy fertőzött személy legalább másik négynek át tudja adni a vírust."

Más mutánst továbbra sem mutattak még ki Magyarországon - tette hozzá Müller Cecília, megjegyezve, hogy a tudósok szerint a magyarországi vakcinák hatásosak a brit mutáns ellen, de

a dél-afrikai és brazil mutánssal kapcsolatban még nagy a bizonytalanság, ami az oltások hatékonyságát illeti,

nincs elég adat.

Megerősítette, Magyarországon van az 550 ezer Sinopharm-vakcina, de a leirata is - utalt arra, hogy keringenek ezzel ellentétes hírek is.

Fontosnak nevezte, hogy akit oltásra hívnak, ne mulassza el a lehetőséget, aki pedig még nem tette, regisztráljon a Vakcinainfo.gov.hu portálon.

348 927 személy kapott már legalább egy oltást, az ő több mint egyharmad részük már a második vakcinát is megkapták. Elenyésző számban kapnak panaszt olyanoktól, akiket már beoltottak, ami az oltóanyagokba vetett bizalom miatt fontos Müller Cecília szerint.

Kérdések - válaszok

- Ki kérheti az otthoni oltást?

- Alapvetően nem lehet kérni. Oltópontokon és háziorvosi rendelőkben oltunk. De ha a háziorvos jelzi, hogy valaki nem tud eljutni az oltópontra vagy a háziorvosi rendelőbe sem, felmérve a beteg állapotát megállapíthatja, hogy az adott beteg otthon oltandó. Orvosi döntés.

- Van-e olyan betegségcsoport, amelynél nem hatásos az oltás? Mi a helyzet az autoimmun betegségekkel?

- Nagyon nehéz erre válaszolni... Önmagában az autoimmun betegség nem ellenjavallata az oltásnak, a kezelőorvossal kell megbeszélni.

- Mikorra várható, hogy oltani lehet a kínai oltással?

- Tanulmányozzuk a dokumentációt és az oltóanyagot is. Egyik vizsgálat generálja a másikat, ennek van egy menete, szakmaisága, türelmet kérünk.

- Milyen következménye van annak, ha valaki tünetmentes koronavírusosként kap vakcinát?

- Erről nem tudunk, de ez más betegségek védőoltásainál is fennálló bizonytalanság. Ha két oltás között derül fény a fertőzöttségre, a második vakcinát a beteg később kapja meg.

- Mi a helyzet influenzafronton?

- Elenyésző az influenzások száma. 100 ezer főből 53-an mutatnak influenzaszerű tüneteket. De minden koronavírus miatt levett mintát megvizsgálunk influenzára is. A jó adat a maszkviselés és a távolságtartás miatt van.

InfoRádió: - Sajtóhírek szerint nem érkezett meg a kínai vakcina dokumentációja. Mi a helyzet?

- Megérkezett.

- Nyilvános-e, hogy hol vannak az oltópontok?

- Az összes fekvőbeteg-intézmény kijelölt oltóponttá vált (102), és a háziorvosi rendelők is oltópontnak minősülnek, mintegy 5000.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×