eur:
389.1
usd:
362.03
bux:
68662.74
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Embraer

Két új brazil sugárhajtású repülőgépet vesz a magyar haderő a régi Antonovok pótlására

Megállapodást írt alá a magyar kormány az Embraer brazil repülőgépgyártóval két darab Embraer KC-390-es megvásárlásáról.

A sugárhajtású, multifunkciós szállító- és légi utántöltő gépek akvizíciójáról ma írt alá szerződést a magyar kormány a brazil céggel. Az Airportal korábbi cikke szerint az Antonov An-26-osok kiöregedése tette szükségszerűvé új légi járművek vásárlását a a katonai flotta részére. A szerződésben az Embraer weboldalán közzétett hír szerint benne foglaltatik pilóták és technikusok képzése a szerviz és a támogatási szolgáltatások mellett.

Maróth Gáspár, a kormány hadiparfejlesztési kormánybiztosa eszerint elmondta: 2023–2024-ben várható a gépek szállításának kezdete. A két új Embraer képes lesz nagy tömegek megmozgatására és a levegőben történő üzemagyagbetöltésre is.

"Többfunkciós szállítóflottát szerzünk be a Magyar Honvédség számára a lehető legszélesebb körű feladatok ellátására, szuverén módon" – mondta a kormánybiztos az Embraer közlése szerint.

Hazánk a második európai ország, amelynek az Embraer C-390-es gépet szállít, viszont a KC-390-es lesz az első olyan a sorozatból, amelyet

intenzív terápiás egységgel is felszerelnek,

így humanitárius missziók végrehajtására is alkalmassá tesznek. A gépek sokféle feladatot lesznek képesek ellátni:

  • humanitárius segítségnyújtás
  • orvosi evakuálás
  • kutatás és mentés
  • teher- és csapatszállítás
  • precíziós teherdobás
  • ejtőernyős műveletek
  • és légi üzemanyagtöltés.

A KC-390-esek teljesen NATO-kompatibilis gépek, melyek a levegőben tudják üzemanyaggal feltölteni a JAS 39 Gripeneket és az ezekhez hasonló üzemanyagtöltésű gépeket. Portugália már a tavalyi évben rendelt ilyen típusú gépet az Embraertől, amely 2023-ban kerül majd hozzájuk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×