eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma
Egy lakó sétál a folyosón a Magyarországi Református Egyház Béthel Szeretetotthonában, Erdőbényén 2020. május 4-én. Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Súlyos a helyzet több idősotthonban

Egy egri intézményben majdnem mindenki beteg lett, Kecskeméten pedig ketten haltak meg.

Az előírások és a megelőző óvintézkedések maradéktalan betartása ellenére új koronavírussal fertőzött egy egri idősek otthona szinte minden lakója és dolgozója – mondta a város polgármestere.

Mirkóczki Ádám rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: szerda késő este értesült róla, hogy a minden dolgozót és gondozottat érintő 60 PCR-tesztből 54 pozitív eredményt adott az intézményben. Mindössze két lakó és három munkatárs eredménye negatív, valamint egy teszt eredménytelenül zárult.

A fertőzöttek közül a dolgozók mindegyike és az idősek többsége is tünetmentes, míg a korábban tünetek miatt elkülönítettek állapota javul.

A létesítményben több hete bevezették a kijárási és látogatási tilalmat, és minden biztonsági protokollt betartottak: a dolgozók testhőmérsékletét naponta kétszer ellenőrizték, és folyamatos volt a takarítás, fertőtlenítés is. Nem volt tehát olyan probléma és nem történt olyan mulasztás, ami ezt a helyzetet előidézhette volna - értékelt a városvezető.

Két halálos áldozat Kecskemét

Az elmúlt napokban két idős lakó elhunyt a kecskeméti Margaréta Otthonban. Közülük az egyik korábban kórházban volt, és negatív tesztet követően került vissza az otthonba. Mivel kórházból engedték ki, ezért az otthon izolálta őt, majd a második negatív teszt után saját szobájába került, házastársa mellé. A fertőzés tünetei ezt követően jelentkeztek nála, így ismételten izolációs szobába került, és a harmadik teszt már kimutatta a fertőzést – írta a Baon.hu.

Az otthon további négy gondozottja került kórházba, közülük hárman igazoltan koronavírusosak.

Több mint száz pozitív teszt

A Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum Magyarbánhegyesi Fogyatékosok Otthonának 118 bentlakóját és 66 dolgozóját is letesztelték, és mint kiderült, összesen 88 ellátott és 33 dolgozó koronavírus tesztje lett pozitív. Az ellátottak többsége tünetmentes, négy főnek vannak enyhe, nátha jellegű tünetei. A hatóság a védekezéssel összefüggésben a szükséges járványügyi intézkedéseket megtette, az érintett dolgozók otthonukban tartózkodnak – írta a Beol.hu.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×