eur:
393.78
usd:
369.36
bux:
65706.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke a parlament plenáris ülésén 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Helyzetbe hozta az erdélyi kopókat az Országgyűlés

Bővítette a Ház a falugondnoki hálózatot, emellett uniós irányelvek mentén finomhangolta a pénzügyi közvetítőrendszert szabályozó törvényeket, és az állattenyésztők napjává nyilvánította szeptember 29-ét.

Az Országgyűlés 158 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény, valamint az idei évi központi költségvetés megalapozásáról szóló jogszabály módosítását.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztése alapján január 1-jétől

a falu- illetve tanyagondnoki szolgáltatást a mostani 800 helyett az 1000 lakosnál kisebb települések is igénybe vehetik.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az általános vitában azt mondta, így több mint 200 településen nyílhat meg a falu- és tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételének lehetősége.

A törvény szerint a falu-, illetve tanyagondnoki képzés szervezése ezentúl a megyei önkormányzat feladata.

Budapest, 2020. november 3.
Képviselők néma felállással emlékeznek Balogh Lajosra Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője kérésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án. A 28 éves fővárosi, VIII. kerületi önkormányzati képviselő november 2-én hunyt el a koronavírus következtében.
MTI/Kovács Attila
Képviselők néma felállással emlékeznek Balogh Lajosra Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője kérésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án. A 28 éves fővárosi, VIII. kerületi önkormányzati képviselő november 2-én hunyt el a koronavírus következtében. MTI/Kovács Attila

Uniós irányelveket ültettek át a pénzügyi ágazatba

A kormány javaslatára a pénzügyi közvetítőrendszert szabályozó törvényeken változtattak annak érdekében, hogy csökkentsék az ágazat kockázatait. A képviselők 113 igen szavazattal, 46 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály pénzügyminiszter erről szóló indítványát.

A kormány az érintett intézmények erősödését várja a tőkepiaci, biztosítási és banki területekre vonatkozó finomhangolástól, amelynek jelentős része technikai jellegű változtatást jelent.

Az ENSZ libanoni missziója

A parlament 158 igen, egy nem szavazattal hatályon kívül helyezte az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában (UNIFIL) való magyar részvételről szóló 2006-os országgyűlési határozatot.

A Benkő Tibor honvédelmi miniszter által kezdeményezett döntést azért kellett meghozni, mert az alaptörvény szerint már nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatásköre az ENSZ-missziókban történő részvétel engedélyezése.

Az állattenyésztők napja lesz szeptember 29.

A Ház az erről szóló határozatot 159 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el.

A képviselők Horváth István fideszes képviselő javaslatára döntöttek úgy, hogy

Szent Mihály napjára, vagyis a gazdasági év fordulójára teszik ezt a napot, amikor a hagyomány szerint a pásztorok visszahajtották téli szálláshelyeikre az állatokat a legelőkről.

A határozat értelmében az Országgyűlés támogatja olyan rendezvények szervezését, kiadványok készítését, amelyek megemlékeznek az állattenyésztők áldozatos munkájáról.

Erdélyi kopóval is lehet terelővadászaton részt venni

Az Országgyűlés 133 igen, négy nem szavazattal és 22 tartózkodás mellett elfogadta Simicskó István (KDNP) és Nacsa Lőrinc (KDNP) előterjesztését a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény módosítására.

A jelenlegi szabályok szerint a vadászat rendje megsértésének minősül a nagyvad terelővadászatán a 45 centiméternél magasabb marmagasságú kutyával folytatott vadászat. A most elfogadott módosítással meghatározták, hogy ezen szabály alól kivételt jelentenek a származási igazolással rendelkező erdélyi kopók.

Az indoklás szerint a törvénymódosításra a fajtavédelem érdekében van szükség, mivel csökken az erdélyi kopó törzskönyvezett egyedszáma,

2018-ban már csak 24 erdélyi kopót törzskönyveztek. A fajta adottságainak megőrzéséhez indokolt a munkakészségének fenntartása, nagyvad terelővadászatán történő használatának lehetővé tétele – olvasható az indoklásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×