eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Újabb magyar repülőtér indulhat fejlődésnek

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a pécsi és a pogányi önkormányzat a kistelepüléssel szomszédos nemzetközi repülőtér fejlesztéséért felelős gazdasági társasággal a légikikötő területének további hasznosítása érdekében csütörtökön.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere elmondta: rendezték a reptér területének korábbi, vitás tulajdonviszonyait is, de a megállapodással elsősorban a térség gazdasági fejlődésének előmozdítását, a munkahelyteremtést és a reptér területének fejlesztését szeretnék elérni.

Aláhúzta: a megyeszékhely és a közelében fekvő falu életében mérföldkő ez az együttműködés a reptér további fejlesztésére.

A két helyhatóság polgármestere és az önkormányzatok közös tulajdonában álló Air-Horizont Pécs-Pogányi Repülőtér Fejlesztéséért Nonprofit Kft. (Air-Horizont) között létrejött megállapodás szerint a reptér közelében lévő potenciális gazdasági övezet is fejlődne, bármely itteni fejlesztéshez, befektetés-ösztönzéshez képességeikhez mérten hozzájárulnak az önkormányzatok.

Juhász Zoltán (Független), Pogány polgármestere rendkívül jelentős megállapodásnak nevezte a szerződést, s úgy vélekedett, azzal mindhárom fél kapcsolata erősödni fog a közös célok érdekében.

Dragovácz Márk, az Air-Horizont, egyben a repteret működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója az 1500 méteres kifutópályával rendelkező, nemzetközi, ma javarészt sportcélokat szolgáló légikikötőről azt mondta, hogy a létesítmény további fejlesztése 2003-as megépítése óta terítéken van. Reményét fejezte ki, hogy a háromoldalú megállapodással mind a reptér, mind az azt övező terület fejlesztésében előrelépés történik a jövőben.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×