eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szavazás a Zugligeti Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Börtönben ülő, beteg, lemondatott – íme, a vasárnapi időközi választások kiváltó okai

A koronavírus-járvány miatt őszre igen sok időközi választás bezsúfolódott, most vasárnapra öt ilyen is jut, de három voksolásra még most sincs lehetőség.

Mint az Infostart már korábban beszámolt róla, ősszel időközi választási nagyüzem van Magyarországon, a torlódás oka nem kis részben az, hogy tavasszal a járványhelyzet miatt hosszú hónapokra megbénult az önkormányzati képviselő-testületek, illetve helyi választási bizottságok munkája, a tavaszi "adag" így tehát összezsúfolódott az őszivel.

Erre a vasárnapra a helyzet következtében például – mint a Választás.hu portál adataiból kiderül – öt települési időközi választásra is sor kerül, a helyhatóságok ígérik, koronavírus-veszélytől mentesen lehet majd szavazni Egyházasrádócon, Vizsláson, Alsószentmártonban, Istvándiban

Korábban úgy volt, hogy települési nemzetiségi választást is tartanak Somogysárdon, Olaszfán és Budapest II. kerületében is, de nincs meg a kellő számú jelölt, így a voksolás elmarad.

A nyugati határhoz közel fekvő Egyházasrádócon (Vas megye) azért kerül sor polgármester-választásra, mert a kormányerők által támogatott

Tóth Szilárd megromlott egészségi állapota miatt megvált szolgálatától,

székére – és a névjegyzékben szereplő 1100 ember kegyeire – négy független aspiráns pályázik, Derks Wilhelmus Josephus, Dobronics Gábor Sándor, Sőre Zoltán és Szvoboda Tamás.

A Salgótarjánnal majdnem összeérő Vizslás (Nógrád megye) teljes vezetése cserélődik most a június 25-i elhatározás értelmében. Itt is négyen folytatnák településvezetőként: az eddigi polgármester Angyal Jenő, rajta kívül pedig Drajkó Ferenc és Sándor József (függetlenek), míg Felföldi István a Magyar Munkáspárt színeiben méreti meg magát, a hat képviselői helyre "csak" háromszoros a túljelentkezés. 1072 szavazó dönt.

A Dráva ártere mellett fekvő Alsószentmárton (Baranya megye) polgármestere, Budai László már februárban elhagyta a község vezetői székét – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hűtlen kezelésre való felbujtásért –, június 7-én, az eredeti időpontban pedig nem lehetett őt pótolni a járvány miatt, most vasárnap igen. Acél Péter, Balogh Miklós, Gligulics Olivér vagy Petrovics Tibor lehet az utóda, 825 voks a maximum az ormánsági településen.

Istvándi (Somogy megye) volt polgármestere, a többszörösen büntetett előéletű Orsós Zoltán még tavaly októberi megválasztása előtti tetteiért kellett, hogy újra bíróság elé álljon, márciusban ítélték újabb letöltendőre, a Délmagyar.hu szerint

börtönőrére rácsapta zárkája ajtaját,

amivel hivatalos személynek okozott könnyű testi sértést. Bereczkiné Pavelka Jolán, Kalányos Zoltán, Pécsi Sándor vagy Rónai Bálint Ádám önthet tiszta vizet a pohárba, ha elnyeri a 374 szavazó relatív többségének bizalmát.

Hajdúszoboszlón a fideszes Török Péter Endre önkormányzati képviselői mandátumáról mondott le, a független Jónás Kálmán, a momentumos Kovács Tibor, valamint a kormánypártok által támogatott Nagy Balázs válthatja, 2597-en vannak a névjegyzékben.

Ami pedig a járványszabályokat illeti:

  • a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítő lesz (érkezéskor és távozáskor is használandó)
  • szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, ez a választóknak is ajánlott
  • ha sorban kell állni, tartsák a másfél métert
  • mindenki vigyen saját tollat
  • a betegek és mozgáskorlátozottak a szavazás napján 12 óráig kérjenek mozgóurnát!

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×