INFORÁDIÓ
2022. január 25. kedd
Pál

választás

időközi választás

koronavírus

Szavazás a Zugligeti Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.

Börtönben ülő, beteg, lemondatott – íme, a vasárnapi időközi választások kiváltó okai

Infostart

A koronavírus-járvány miatt őszre igen sok időközi választás bezsúfolódott, most vasárnapra öt ilyen is jut, de három voksolásra még most sincs lehetőség.

Mint az Infostart már korábban beszámolt róla, ősszel időközi választási nagyüzem van Magyarországon, a torlódás oka nem kis részben az, hogy tavasszal a járványhelyzet miatt hosszú hónapokra megbénult az önkormányzati képviselő-testületek, illetve helyi választási bizottságok munkája, a tavaszi "adag" így tehát összezsúfolódott az őszivel.

Erre a vasárnapra a helyzet következtében például – mint a Választás.hu portál adataiból kiderül – öt települési időközi választásra is sor kerül, a helyhatóságok ígérik, koronavírus-veszélytől mentesen lehet majd szavazni Egyházasrádócon, Vizsláson, Alsószentmártonban, Istvándiban

Korábban úgy volt, hogy települési nemzetiségi választást is tartanak Somogysárdon, Olaszfán és Budapest II. kerületében is, de nincs meg a kellő számú jelölt, így a voksolás elmarad.

A nyugati határhoz közel fekvő Egyházasrádócon (Vas megye) azért kerül sor polgármester-választásra, mert a kormányerők által támogatott

Tóth Szilárd megromlott egészségi állapota miatt megvált szolgálatától,

székére – és a névjegyzékben szereplő 1100 ember kegyeire – négy független aspiráns pályázik, Derks Wilhelmus Josephus, Dobronics Gábor Sándor, Sőre Zoltán és Szvoboda Tamás.

A Salgótarjánnal majdnem összeérő Vizslás (Nógrád megye) teljes vezetése cserélődik most a június 25-i elhatározás értelmében. Itt is négyen folytatnák településvezetőként: az eddigi polgármester Angyal Jenő, rajta kívül pedig Drajkó Ferenc és Sándor József (függetlenek), míg Felföldi István a Magyar Munkáspárt színeiben méreti meg magát, a hat képviselői helyre "csak" háromszoros a túljelentkezés. 1072 szavazó dönt.

A Dráva ártere mellett fekvő Alsószentmárton (Baranya megye) polgármestere, Budai László már februárban elhagyta a község vezetői székét – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hűtlen kezelésre való felbujtásért –, június 7-én, az eredeti időpontban pedig nem lehetett őt pótolni a járvány miatt, most vasárnap igen. Acél Péter, Balogh Miklós, Gligulics Olivér vagy Petrovics Tibor lehet az utóda, 825 voks a maximum az ormánsági településen.

Istvándi (Somogy megye) volt polgármestere, a többszörösen büntetett előéletű Orsós Zoltán még tavaly októberi megválasztása előtti tetteiért kellett, hogy újra bíróság elé álljon, márciusban ítélték újabb letöltendőre, a Délmagyar.hu szerint

börtönőrére rácsapta zárkája ajtaját,

amivel hivatalos személynek okozott könnyű testi sértést. Bereczkiné Pavelka Jolán, Kalányos Zoltán, Pécsi Sándor vagy Rónai Bálint Ádám önthet tiszta vizet a pohárba, ha elnyeri a 374 szavazó relatív többségének bizalmát.

Hajdúszoboszlón a fideszes Török Péter Endre önkormányzati képviselői mandátumáról mondott le, a független Jónás Kálmán, a momentumos Kovács Tibor, valamint a kormánypártok által támogatott Nagy Balázs válthatja, 2597-en vannak a névjegyzékben.

Ami pedig a járványszabályokat illeti:

  • a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítő lesz (érkezéskor és távozáskor is használandó)
  • szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, ez a választóknak is ajánlott
  • ha sorban kell állni, tartsák a másfél métert
  • mindenki vigyen saját tollat
  • a betegek és mozgáskorlátozottak a szavazás napján 12 óráig kérjenek mozgóurnát!

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018