eur:
389.44
usd:
363.3
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Reggelivel kínálják a kerékpárosokat az Európai Mobilitási Hét keretében több mint negyven helyszínen megtartott országos bringásreggeli részeként a fővárosi Bem rakparton 2018. szeptember 20-án. Az eseményen Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tájékoztatott a magyarok kerékpározási szokásiról először készült átfogó kutatás eredményeiről. A kutatást a Magyar Kerékpárosklub az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos megbízásából és az Innovációs és Technológiai Minisztériumtámogatásával készítette a Medián.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Nem adta fel a Magyar Kerékpárosklub a bringásreggelit - nem is volt rá oka

A karanténidőszakban egyedül a kerékpározók létszáma nem csökkent az utakon, annak lejártával pedig dinamikusnak indult a növekedés. Indulj a Bringázz a Munkába! kampány - reggelivel, uzsonnával.

Szerda reggel a Magyar Kerékpárosklub szervezésében, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság támogatásával rendhagyó módon rendezték/rendezik meg a Bringázz a Munkába! kampány részét képező bringásreggeliket, illetve -uzsonnákat.

"Nagy megpróbáltatást jelent a a Magyar Kerékpárosklubnak a koronavírus-helyzet, sok rendezvényt le kellett mondani, de most ősszel úgy döntöttünk, ezt mégis megtartjuk, a boltokban ismert védelmi intézkedések közepette" - számolt be róla a klub elnökhelyettes szóvivője, Halász Áron.

Vagyis mindenkinek

csomagolt ételeket adnak át,

a távolságtartás figyelembevételével, de népszerűsítve a napi kerékpározást.

"Még a koronavírust is el lehet kerülni a kerékpározással a tömegközlekedéshez képest, autóval pedig csak a dugóban állnánk" - tette hozzá.

Közben viszont a kerékpáros-mozgalom csillagzata szerencsés, a járványhelyzetben rengetegen kerékpároznak, 7-ről 19 százalékra nőtt az itthon rendszeresen kerékpározok száma, a budapesti számlálók adatai hónapról hónapra magasabb értékeket mutatnak, mint egy évvel korábban, a karanténidőszak alatt sem esett vissza a forgalma, mint más közlekedési módoké, közben pedig több helyütt kerékpársávokat is felfestett a közlekedésirányítás.

Azt Halász Áron szerint is nehéz megbecsülni, hogy hányan járhatnak ma kerékpárral munkába Budapesten, ahol 6-7 ponton van egyáltalán számláló, de egy felmérés szerint

a napi felnőtt fővárosi bringázó ma 6 százalékot tesz ki.

A Magyar Kerékpárosklub bringásbevonzó koncepciója két lábon áll:

  1. biztonságosabbá, kényelmesebbé kell tenni a közlekedési célú kerékpározást
  2. kommunikáció, szemléletformálás, oktatás a tévhitekkel kapcsolatban.

A klub oktató tevékenységet végez, ami "elég sziszifuszi munka".

A bringásreggeli Budapesten 26 helyszínen zajlott.

Magyarországon jelenleg 4000 kilométernyi, biciklis közlekedés céljára épült útszakasz van. 2010 óta 1300 kilométer új kerékpáros szakasz épült, a 2014-2020 közötti uniós kohéziós időszakban 200 milliárd forintos támogatást fordítottak erre a célra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×