eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, a Protestáns Fórum vezetője beszédet mond a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj átadása alkalmából tartott ünnepségen a Németajkú Református Gyülekezet Hold utcai templomában 2019. február 16-án. A díjat idén Kató Ibolya, az erdélyi, illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) vezetője vehette át.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Református püspöknek ajánlják Balog Zoltán volt emberi erőforrások minisztert

A Hold utcai gyülekezet lelkészét a Dunamelléki Egyházkerület élére ajánlják a „Colloquium, fratres” elnevezésű beszélgetéssorozat szervezői.

"A Colloquium, fratres beszélgetések házigazdái tisztelettel és szeretettel ajánlják az egyházmegyei jelölő gyűlések figyelmébe a Dunamelléki Egyházkerület püspöki tisztségére Balog Zoltánt, a Budapest-Hold utcai gyülekezet lelkészét, a főgondnoki tisztre pedig Veres Sándort, aki jelenleg is az egyházkerület főgondnoka" – olvasható a csütörtökön megjelent Facebook-bejegyzésben.

"A jelöltállítás egy szakkifejezés, ami az egyházmegyei közgyűlésekre tartozik. Mi, vagyis a házigazdai vagy szervezői kör ajánlást tehetünk" - mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa. Gér András hozzátette: a jelölő közgyűléseket szeptember 12-én tartják a Dunamelléki Egyházkerület nyolc egyházmegyéjében.

A választás folyamata

A megyei közgyűlések tagjai, a területükön található gyülekezetek vezető képviselői és a megye adott tisztségviselői az egyes tisztségekre, így például a kerületi püspök- és főgondnok-jelölt személyére a közgyűlés bármely tagja javaslatot tehet. A közgyűlés titkos szavazással dönti el, hogy a javasolt személyek közül kik lesznek hivatalos jelöltek. A kerületi választási bizottság összesíti a nyolc egyházmegye jelöléseit, megvizsgálja, hogy a jelölt személyek a törvényi kritériumoknak megfelelnek-e, majd írásban nyilatkoztatja őket, hogy elfogadják-e a jelölést. Ha minden rendben, kihirdeti, hogy kik a hivatalos jelöltek az adott tisztségre Dunamelléki Egyházkerületben. Ezután legyártják a szavazólapokat és kiküldik a gyülekezeteknek. Ez utóbbiak presbitériumai levélben szavaznak, aminek eredményét a választási bizottság fogja kihirdetni a jogerőre emelkedés után,

várhatóan november végén.

Az egyházi tisztségek betöltésének feltételeit a református egyház törvényei határozzák meg – tette hozzá Gér András.

Bizonyos közéleti szerepek tiltva vannak, vagyis református lelkipásztor nem lehet párt tagja és nem tölthet be politikai szerepet. Amikor például Balog Zoltán politikai szerepet vállalt, felfüggesztette a Hold utcai Németajkú Református Gyülekezetben a vezető lelkipásztori munkáját, az egyház törvényei szerint rendelkezési állományba ment, így vállalhatott szabadon miniszteri megbízatást, országgyűlési képviselőséget. Ezek végeztével térhetett vissza a Hold utcai gyülekezetbe szolgálni. "A mostani törvényeink alapján a mostani szolgálatai nem ütköznek azzal, hogy Balog Zoltán református lelkipásztor".

Az InfoRádió megkereste Balog Zoltánt is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×