eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Koszovóba induló, a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22. váltásának állománya menetel kibocsátó ünnepségükön a debreceni Kossuth téren 2020. február 11-én. A magyar katonák márciustól hat hónapon át teljesítenek szolgálatot a NATO-parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részeként, feladatuk a rend és biztonság fenntartása Koszovóban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

„Egy pontra fókuszálják a sok irányból érkező napsugarat” a HM-nél

Megalakult a Magyar Honvédség Transzformációs Parancsnoksága.

Minden, ami nem materiális képessége a Magyar Honvédségnek, az a Transzformációs Parancsnoksághoz fókuszálódik, jelentőségét pedig az adja, hogy ilyenre eddig nem volt példa – fogalmazott az InfoRádiónak Bozó Tibor vezérőrnagy. Hazai, NATO, nemzetközi kapcsolatok szintjén is – magyarázta a vezető.

A nem anyagi, köztük a tudástár, a szabályzatok és szabályzók, a doktrínák, a képzés és kiképzés, a tiszt- és altisztképzés mind-mind mind olyan képesség, amiért a Transzformációs Parancsnokság és alárendeltjei felelnek a jövőben. „Tehát borzasztóan széles a paletta” – fogalmazott a vezérőrnagy, aki szerint olyanok lesznek, mint egy lencse, amely „a sok irányból érkező napsugarat egy pontra összefókuszálja”.

Bozó Tibor egyetértett azzal,

a Transzformációs Parancsnokság révén hatékonyabb lesz a Magyar Honvédség,

általa ugyanis koordinálva lesznek, hogy egy–egy feladaton ne dolgozzon két–három szervezet, ami korában olykor megesett. Emlékeztetett, a helyőrségekbe már megérkeztek a nyugati technikák, konkrét példaként említve a Leopard 2A4HU típusú harckocsikat, amelyek egészen eltérő harceljárásokkal és logisztikai háttérrel dolgoznak, mint az elődjeiket jelentő orosz T-72-es. Az előbbi modernebb, „páncélozott számítógépeknek” tehát más filozófiával kell a kiszolgálásukat és felkészítésüket megoldani, amiben – többek között – a Transzformációs Parancsnokságnak óriási szerepe lesz – magyarázta.

De ugyanez érvényes a szárazföldnél és a légierőnél, valamint a logisztikai eszközök esetében is – tette hozzá vezérőrnagy, megjegyezve, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fejezte ki magát, hogy a Transzformációs Parancsnokság egyik feladata az lesz, hogy a honvédséget tanuló szervezetté tegye, hiszen „a fejekben a csere talán a legnehezebb”.

Az MH Transzformációs Parancsnokság szentendrei székhellyel kezdte meg működését. Alárendeltségébe került az MH Altiszti Akadémia, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH Béketámogató Kiképző Központ, valamint az MH Ludovika Zászlóalj.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×