INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

magyar honvédség

bozó tibor

parancsnokság

hm

A Koszovóba induló, a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22. váltásának állománya menetel kibocsátó ünnepségükön a debreceni Kossuth téren 2020. február 11-én. A magyar katonák márciustól hat hónapon át teljesítenek szolgálatot a NATO-parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részeként, feladatuk a rend és biztonság fenntartása Koszovóban.

„Egy pontra fókuszálják a sok irányból érkező napsugarat” a HM-nél

Megalakult a Magyar Honvédség Transzformációs Parancsnoksága.

Minden, ami nem materiális képessége a Magyar Honvédségnek, az a Transzformációs Parancsnoksághoz fókuszálódik, jelentőségét pedig az adja, hogy ilyenre eddig nem volt példa – fogalmazott az InfoRádiónak Bozó Tibor vezérőrnagy. Hazai, NATO, nemzetközi kapcsolatok szintjén is – magyarázta a vezető.

A nem anyagi, köztük a tudástár, a szabályzatok és szabályzók, a doktrínák, a képzés és kiképzés, a tiszt- és altisztképzés mind-mind mind olyan képesség, amiért a Transzformációs Parancsnokság és alárendeltjei felelnek a jövőben. „Tehát borzasztóan széles a paletta” – fogalmazott a vezérőrnagy, aki szerint olyanok lesznek, mint egy lencse, amely „a sok irányból érkező napsugarat egy pontra összefókuszálja”.

Bozó Tibor egyetértett azzal,

a Transzformációs Parancsnokság révén hatékonyabb lesz a Magyar Honvédség,

általa ugyanis koordinálva lesznek, hogy egy–egy feladaton ne dolgozzon két–három szervezet, ami korában olykor megesett. Emlékeztetett, a helyőrségekbe már megérkeztek a nyugati technikák, konkrét példaként említve a Leopard 2A4HU típusú harckocsikat, amelyek egészen eltérő harceljárásokkal és logisztikai háttérrel dolgoznak, mint az elődjeiket jelentő orosz T-72-es. Az előbbi modernebb, „páncélozott számítógépeknek” tehát más filozófiával kell a kiszolgálásukat és felkészítésüket megoldani, amiben – többek között – a Transzformációs Parancsnokságnak óriási szerepe lesz – magyarázta.

De ugyanez érvényes a szárazföldnél és a légierőnél, valamint a logisztikai eszközök esetében is – tette hozzá vezérőrnagy, megjegyezve, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fejezte ki magát, hogy a Transzformációs Parancsnokság egyik feladata az lesz, hogy a honvédséget tanuló szervezetté tegye, hiszen „a fejekben a csere talán a legnehezebb”.

Az MH Transzformációs Parancsnokság szentendrei székhellyel kezdte meg működését. Alárendeltségébe került az MH Altiszti Akadémia, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH Béketámogató Kiképző Központ, valamint az MH Ludovika Zászlóalj.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

MH Transzformációs Parancsnokság – Bozó Tibor vezérőrnagy
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018