eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Záporfény Szegeden (Időkép/Burger)

Nagy pusztítást végzett itthon a vihar, de szépségei is voltak - fotó, videó

Hétfőn a hidegfront heves zivatarokkal érkezett, melyeket helyenként kiadós felhőszakadás, viharos szél és jégeső kísért. Az észlelők számos felvételen örökítették meg a legszebb vagy épp a legrosszabb pillanatokat: jégeső, zivatar, szupercella, dupla szivárvány, záporfény.

Kidőlt fák és vízelöntések miatt több mint hetven esetben riasztották a tűzoltókat a hétfő esti vihar nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint Nyíregyháza Borbánya városrészéből mintegy húsz segélyhívás érkezett az este folyamán, többségében esővízzel elöntött pincék szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét.

Több mint ötven hivatásos tűzoltó mellett az önkormányzati és önkéntes egységek, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a civil mentőszervezetek és a polgárőrök is folyamatosan dolgoztak.

Hétfő este 65 ezer fogyasztó maradt villanyáram nélkül Debrecenben. A Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról számolt be, hogy a hétfő esti viharban Debrecen-Létavértes térségében fa dőlt egy nagyfeszültségű vezetékre, emiatt 22 órától 65 ezer fogyasztónál nem volt áram. A katasztrófavédelem és az E.ON munkatársai azonnal megkezdték a munkát, de

mintegy 25 ezer fogyasztónál - Debrecen déli részén - még kedd reggel sem volt áramszolgáltatás.

A tűzoltók egyébként 33 esetben vonultak ki a megyeszékhelyen kívül Hajdúböszörménybe, Hajdúhadházra, Nyíradonyba fakidőlésekhez. Három házra dőlt fa, de személyi sérülés nem történt.

Budapesten is több helyen volt zivatar, és amikor napnyugta előtt a nyugati horizonton felszakadozott a felhőzet, a kelet felé távozó záporokból hulló vízcseppeken megtörő fény dupla szivárványt hozott létre.

Az Időkép észlelői lencsevégre kapták a hidegfronttal érkező szupercellát, Szegeden pedig gyönyörű záporfény előzte meg a zivatart.

Jégeső Bácsalmáson (Időkép/Varga-Veprik Brigitta)
Jégeső Bácsalmáson (Időkép/Varga-Veprik Brigitta)

Tetőt rongált a vihar Makón (Időkép/Virgin)
Tetőt rongált a vihar Makón (Időkép/Virgin)
Érkezik a vihar Fehérgyarmatra (Időkép/Csillapeti)
Érkezik a vihar Fehérgyarmatra (Időkép/Csillapeti)

Időkép(Almaaladar (Budapest - I. kerület)
Időkép/Almaaladar (Budapest - I. kerület)

Pécs, 2020. június 29.
Szivárvány zivatar után Pécs közelében 2020. június 29-én.
MTI/Sóki Tamás
PSzivárvány zivatar után Pécs közelében 2020. június 29-én. MTI/Sóki Tamás

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×