INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

müller viktor

karantén

koronavírus

egészségügy

A Szent István-bazilika Budapesten 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány miatt a főváros utcáin, közterein szinte nincsennek turisták és a helyi lakosok is jóval kevesebbet tartózkodnak a közterületeken.

Kiszámolták, mennyi emberéletet mentettünk meg eddig a karanténintézkedések betartásával

Infostart

Müller Viktor, járványok modellezésével foglalkozó elméleti biológus az RTL Klub Fókusz című műsorának kiszámolta, hogyan alakul és hogyan alakult volna korlátozó intézkedések nélkül a járvány Magyarországon.

Ha nem vezettek volna be korlátozó intézkedéseket, akkor az eddigi (a műsorban szereplő pénteki adatok szerint) 250 áldozat helyett már csaknem két és félszer ennyi, 579 halott lenne Magyarországon. Eszerint a számítás szerint tehát mostanáig 329 ember életét mentették meg az intézkedések és az önfegyelem. A zéró intézkedések esetén egy hét múlvára 1621 lenne az elhunytak száma, míg a bevezetett karantén és egyéb intézkedések mellett egy hét múlva várhatóan 340 áldozata lesz itthon a koronavírus-járványnak. Ez 1280 fős különbség.

A regisztrált betegek száma pénteken 2383 volt, védőintézkedések nélkül, ugyanilyen mennyiségű teszteléssel már 16 446 lenne a számuk.

Egy hét múlva a betegszám a modell szerint 2993-ra emelkedhet, az intézkedések nélkül viszont 46 024 fertőzöttet mutatna a statisztika, ez tizenötszörös különbség,

43 031 fő – derül ki Müller Viktor adataiból.

Ha minden így maradna, akkor a betegek és a halottak száma is a mostani, viszonylag alacsony szinten emelkedne, majd a növekedés megállna.

Ha jön a lazítás, akkor már főleg rajtunk múlik majd, hogy mennyire kap új erőre, és mennyi áldozatot szed a járvány Magyarországon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018