eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla
Pozsony, 2020. március 20.Az új koronavírus járványa miatt védőmaszkot viselő Igor Matovic új szlovák miniszterelnök leteszi a hivatali esküt a parlament pozsonyi üléstermében 2020. március 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Michal Svítok

Kijárási tilalmat hozhat a húsvét Szlovákiában

Szlovákiában újabb 21 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 471-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic miniszterelnök szombaton, miután 300 új lélegeztetőgép megrendeléséről írt alá szerződést a Chirana vállalattal.

Szlovákiában az elmúlt héten az újonnan regisztrált fertőzöttek száma megközelítette a napi 30-as átlagot, csütörtökön 26, pénteken pedig 24 volt.

A pénteki adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb 1889 tesztet végeztek el, ami több mint ötszöröse a korábbi napi átlagnak.

Szombaton délig összesen már 13 160 vírustesztet végeztek el, ezek közül 12 689 bizonyult negatívnak. A SARS-CoV-2 vírus jelenlétével diagnosztizált szlovákiai lakosok legnagyobb hányada, mintegy harmada középkorú, 30 és 44 év közötti.

Az összes fertőzött mintegy harmada a pozsonyi megyéből való.

A fertőzöttek közül jelenleg 165-öt kezelnek kórházban, a kórnak egyelőre nincs hivatalosan elismert halálos áldozata, eddig öt beteg felgyógyulását erősítették meg.

A Chirana Medical gyártókapacitását megnégyszerezve, június végéig 300 új lélegeztetőgépet gyárt a szlovákiai kórházaknak - mondta Igor Matovic a szerződésaláírás után.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter hozzátette: mivel további szerződéskötésekről is egyeztettek, az ország több mint ezer ilyen készülékkel rendelkezik majd. A tárcavezető bejelentette azt is, hogy a jövő hét folyamán a jelenlegi 29-ről 100-ra növelik azoknak a helyeknek a számát, ahol mintákat vesznek a vírusfertőzés kimutatására.

Igor Matovic a központi válságstáb ülésén javasolta, hogy a húsvéti ünnepek idejére vezessenek be kijárási tilalmat Szlovákiában. Az indítványról vasárnap hoznak döntést.

A kormányfő a szlovák közmédia egyik vitaműsorában szombaton megvédte azt a korábban ismertetett - széles körben bírált, részben a kormánykoalíción belülről is kritikával illetett - elképzelését, amely szerint az ország teljes "lekapcsolásával" (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapottal lehetne a leggyorsabban újraindítani a koronavírus miatt térdre kényszerülő szlovákiai gazdaságot. Ezt egyebek között azzal indokolta, hogy már így is leállt a gazdaság 30 százaléka, és egy vírushordozó átlagosan 1,6 másik személyt fertőz meg, amit csökkenteni kell.

A kormányfő szerint bizonytalan, hogy a tanintézmények kényszerszünetének véget lehet-e vetni szeptemberben. A jelenlegi modell azt mutatja, hogy akár jövő ilyenkor is hasonló számú fertőzött lehet az országban, mint most - figyelmeztetett.

Hétfő reggel hét órától több, a koronavírus terjedésével kapcsolatos új intézkedés lép hatályba. Ezek egyike, hogy ezentúl minden, a határt átlépő személyt elkülönítenek arra az időre, amíg a vírustesztet elvégzik rajta, s ha az negatívnak is bizonyul, 14 napos házi karanténba kell vonulnia.

Közben megegyezés született a kormány és a Szlovák Bankszövetség között arról is, hogy az összes személyi banki hitel törlesztőrészleteire 9 hónapos halasztást lehet kérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×