eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Roppant fontos kérdéskörre fókuszál a Semmelweis Egészségnap

A gyermekbalesetek megelőzése áll majd a szombati rendezvény középpontjában.

Egyéves kor feletti gyermekeknél az egyik vezető halálok a baleset, ráadásul ezek legnagyobb része otthon történik, pedig odafigyeléssel, a lakás biztonságos kialakításával elkerülhető lenne - hívja föl a Semmelweis Egyetem közleménye. A leggyakoribb balesetek közé sorolható az úgynevezett magasból esés, fogalmazott az InfoRádiónak Györgyi Zoltán, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika orvosa.

„Pici babák is tudnak magasból esni, ha nem szentelünk kellő figyelmet rájuk.

Forrázások, égési sérülések, áramütés is előfordulhat, ahogyan sajnos a mérgezések is elég gyakoriak.

Tehát nem rejtjük el megfelelően a tisztító- és mosószereket, illetve a gyógyszereket – emelte ki a szakember. – Kint a szabadban mindenféle biciklis és kismotoros balesetek, trambulinról esések a jellemzők. A nyári szezonban pedig, nagyon szomorú, de elég gyakoriak a vízbe fúlásos balesetek, ezért nyomatékosan fel fogjuk hívni a szülők figyelmét, hogy ne hagyják a gyerekeket őrizetlenül, akármilyen kicsi is a medence, vagy akármilyen sekélynek gondolják a vizet, mert a kisvízben is megtörténhet a baj.”

Drogfogyasztás miatt is történhet gyermekbaleset, tette hozzá Györgyi Zoltán.

„Pici gyerekek véletlenszerűen is fogyaszthatnak kábítószert, amennyiben a szülők élnek ezzel, láttunk már erre példát. A kamaszok esetében pedig már egyértelműen a szándékosan elfogyasztott kábítószeres mérgezések tapasztalhatók, ennek minden vonatkozásával – magyarázta az orvos. – Esetükben a megelőzést az összetartó, meleg családi háttér és a megfelelő attitűdöknek a kialakítása tudja jelenteni.”

A Semmelweis Egészségnapok március 7-i, Prevenció a gyermekgyógyászatban című rendezvényén az érdeklődők képzett szakemberektől kaphatnak gyakorlati tanácsokat a biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban, de a csecsemők újraélesztését is el lehet sajátítani. A szombati rendezvényen a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással összefüggésben is interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal készülnek a szervezők.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötött, amelyet a semmelweis.hu/250/semmelweis-egeszseg-napok oldalon lehet megtenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×