INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

kormányinfó

gulyás gergely

szentkirályi alexandra

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án.

Rábólintott a kormány, jön a nemzeti konzultáció

Infostart

Egyelőre a témaköreiről döntött a kormány: a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyét, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárást, a "börtönbiznisz", valamint a bírók függetlenségének kérdését említette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kilenc kérdést terveznek, ezekről a jövő héten határoznak.

2020.02.13. 12:26

Rövidebb volt a kormányülés

A Fidesz balatonfüredi kihelyezett frakcióülése miatt fogták rövidebbre.

2020.02.13. 12:28

Helyre kell állítani a morális rendet

A kormánynak világos válasza van az elmúlt hónapokban társadalmi vitákat kiváltó kérdésekben, ám annak nemzetközi és hazai képviseletéhez komoly társadalmi felhatalmazásra van szüksége - ezzel indokolta a soron közvetkező nemzeti konzultációt a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2020.02.13. 12:33

Gyöngyöspata, bírói függetlenség

Gulyás Gergely a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyét, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárást, a "börtönbiznisz" valamint a bírók függetlenségének kérdését említette a konzultáció témái között. A politikus kijelentette: szinte minden üggyel kapcsolatban megjelennek a "magukat jogvédőnek nevező", külföldről finanszírozott szervezetek, amelyek az elkövetők jogai mellett állnak ki, nem az áldozatok jogai mellett.

2020.02.13. 12:38

Klíma- és természetvédelmi akcióterv, Orbán Viktor berlini útja

Elfogadta a kormány a klíma- és természetvédelmi akciótervet, a részleteket Orbán Viktor ismerteti majd a vasárnapi évértékelőjén. A miniszterelnök tájékoztatta a kormányt németországi útjáról. A gazdasági kapcsolatok szilárdak, a kormányközeli kapcsolatok jók, de "vannak kérdésekben, amikben nem értünk egyet”.

2020.02.13. 12:39

Nemzeti konzultáció

Kilenc kérdést terveznek, vélhetően interneten is kitölthető lesz, március közepétől kaphatják kézhez az íveket az emberek, és a tervek szerint április végéig, május elejéig lesz idejük kitölteni. A kormány a témakörökről döntött, a konkrét kérdésekről azonban a jövő héten születik döntés.

2020.02.13. 12:42

Börtönbiznisz - lesz jogszabálymódosítás

Az a cél, hogy amíg kártérítést kell fizetnie az államnak, azt az áldozatok vagy hozzátartozóik kapják meg. Az igazságügy-miniszter felhatalmazást kapott arra, hogy előkészítse a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a kifizetések leállítását. A lehető leggyorsabban meg kell oldani a börtönzsúfoltságot és meg kell állítani a kifizetéseket. A jogszabálymódosítás a tavaszi ülésszakon kerülhet az Országgyűlés elé, akár már ebben a hónapban.

2020.02.13. 12:46

A nemzeti konzultáció eredménye nem írhatja felül a jogerős bírósági döntést

A jogerős ítéleteket végre kell hajtani - erősítette meg Gulyás Gergely, de hangsúlyozta, hogy az a cél, hogy olyan helyzet jöjjön létre, hogy azok, akik a jogerős büntetésüket töltik, ne kapjanak kártérítést egy rossz nemzetközi gyakorlat miatt.

2020.02.13. 12:49

Magyarországon nincs tudomásuk a hatóságoknak koronavírusos betegről

A Szent László kórházban megfigyelés alatt tartott két magyar várhatóan vasárnap elhagyhatja a kórházat. Világos, őszinte tájékoztatással Gulyás Gergely szerint elkerülhető a pánik, ezért is hozták létra azt a zöld számot, amelyen érdeklődni lehet a járványról.

2020.02.13. 12:53

Kevésbé központi kérdés a forintárfolyam

Árfolyamkérdésekben továbbra is a jegybank illetékes - reagál Gulyás Gergely a forint mélyrepülésére. Néhány ezer devizaszerződés maradt csak, így az árfolyamkockázat keveseket érint, kevésbé központi kérdés. Az államadósságnak is csak elenyésző része van devizában. A központi költségvetésnek a szakértők szerint legalább annyira előnyös a gyenge forint, mint amennyire ártalmas lehet.

2020.02.13. 12:56

NAT - a módosított jobb, mint az előző

Nem kívánnak módosítani a sok vitát kiváltó Nemzeti Alaptanterven. Kertész Imre a kerettanterv része lesz, mondta a miniszter, de abban nem akart állást foglalni, hogy a Nobel-díjas magyar írónak benne kellene-e lennie az alaptantervben.

2020.02.13. 12:59

Ózdi gyárbezárás - a kormány célja, hogy senki ne maradjon munka nélkül

Teljes körű felhatalmazással utazik pénteken Ózdra Palkovics László miniszter. Mintegy ezer embert érint, hogy be akarja zárni a főként elektromos alkatrészeket gyártó üzemét a multinacionális ABB-csopor.

2020.02.13. 13:06

Kaleta Gábor botránya

A vádak megalapozottnak tűnnek - mondta volt perui nagykövet ügyéről. Kaleta Gábort gyermekpornográfia miatt tartóztatták le. Magáról az ügyről részleteket nem mondott, megerősítette, hogy azért nem hozták nyilvánosságra korábban, mert nem tehették, egy nemzetközi nyomozásról része az ügy. Azt nem tudta megmondani Gulyás Gergely, hányszor világították át a diplomatát, de a nagyköveti kinevezésekor mindenképpen, és a szabály az, hogy attól fogva ötévente világítanak át valakit. Sajtóhírek szerint a tavaly áprilisban hazarendelt diplomata büntetőpere márciusban kezdődik.

2020.02.13. 13:09

A kormány nem támogatja a tantermek bekamerázását

Az iskolai erőszak miatt vetődött fel a kérdés. Gulyás Gergely ugyanakkor nem zárta ki, hogy növeljék a tanárok biztonságérzetét, szóba került az iskolarendészet rendszerének felállítása is.

2020.02.13. 13:17

Magyar-román viszony

A román belpolitikai helyzet olyan mértékben instabil, hogy az a kérdés, kivel tudja egyáltalán javítani a kapcsolatokat a magyar kormány, de természetesen, itt is a jószomszédi kapcsolatokban vagyunk érdekeltek.

2020.02.13. 13:27

Gulyás Gergely szerint feszültséget szít a gyöngyöspatai ítélet

A jogerős bírósági ítéleteket be kell tartani, de nem hajlandók egy rossz nemzetközi gyakorlat miatt jogerős ítélet alapján elítélt bűnözőknek évente nyolc milliárd forintot kifizetni. A gyöngyöspatai szegregációs ügyben hozott 100 milliós kártérítésről született bírósági ítélet az, ami feszültséget szít, nem a miniszterelnök álláspontja arról, hogy ez nem segíti a cigányság ügyét - mondta Gulyás Gergely.

2020.02.13. 13:41

Fidesz - Európai Néppárt - nem a kilépés a cél

A Fidesz nem a kilépésre törekszik, de ez is a lehetőségek között van, ha az Európai Néppárt nem talál vissza a gyökereihez. Gulyás Gergely nem válaszolt arra a kérdésre, hogy meddig adtak időt maguknak, illetve a Néppártnak a döntésre.

2020.02.13. 13:56

Tárgyaltak az egészségügy átalakításáról

Gulyás Gergely megerősítette, hogy első olvasatban tárgyalták az EMMI javaslat-csomagját, amelyen több ponton is módosítottak. A legfőbb cél a kórházak évről évre újra felmerülő adósságproblémájának megoldása az intézmények hatékonyabb működtetésével és fegyelmezettebb irányítással. Gulyás Gergely nem beszélt részletekről, de mint mondta, a javaslatok végrehajtásához mintegy 55 milliárd forint kell.

2020.02.13. 14:06

Viharos időjárás - Mi lesz a mezőgazdasággal?

A kárenyhítési alapban van 25 milliárd forint, ha erre szükség lesz, tudnak segíteni a viharok okozta mezőgazdasági károk enyhítésében.

2020.02.13. 14:17

Mobilbörtönök

A börtönök zsúfoltságának megszüntetése azonnali intézkedést kíván, ezt a helyzetet nem oldják meg a börtönépítési tervek, valószínűleg mobil börtönökkel lehet enyhíteni zsúfoltságon.

2020.02.13. 14:20

Otthonápolás

Gulyás Gergely: havi 60 ezer forint lehet a díja, évente tehát 700 ezer forint körül, 60 ezer érintett lehet.

2020.02.13. 14:25

A nemzeti identitást erősítő táborokról

Gulyás Gergely: ilyen kormányzati terv nincs, ez álhír. Nem éri el azt a szintet, hogy erről a kormányinfón beszélni lehetne.

2020.02.13. 14:29

Természettudományi Múzeum - nincs költözés, Budapesten lehet új épület. Mi az igazság?

Gulyás Gergely: a döntés végleges. A Természettudományi Múzeum megy Debrecenbe, ha lesz új épület. De addig nem. Az MTM azért nem költözik, mert a múzeum nem mutat hajlandóságot a költözés iránt arról a helyről, ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetem része.

2020.02.13. 14:30

Hogy fog kinézni a lakossági kormányinfó?

Szentkirályi Alexandra: rendszeresen válaszolunk a kérdésekre, amelyeket csoportosítunk. Az alapján válaszolunk 2-3 hetente a kérdésekre, hogy mi foglalkoztatja leginkább az embereket.

2020.02.13. 14:31

A kormányinfó véget ért

Köszönjük megtisztelő, kitartó figyelmüket!

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018