eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Koronavírus: cselekvési tervet dolgozott ki tizenkét fővárosi önkormányzat

A koronavírus-fertőzés elleni fellépés segítésére dolgozott ki cselekvési tervet tizenkét fővárosi önkormányzat.

László Imre (Momentum- DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a megbeszélést kezdeményező XI. kerületi polgármester a szombati, tizenkét, kerületi önkormányzat képviselőinek részvételével tartott egyeztetés után, sajtótájékoztatón azt mondta, nem katasztrófa- és járványvédelmi tervet készítettek, inkább az önkormányzati hatáskörbe tartozó alapellátás megerősítése és a lakosság tájékoztatása áll a fókuszban.

Újbuda polgármestere azt is jelezte, a szombati megbeszélésre az összes fővárosi önkormányzat kapott meghívást, és a kidolgozott cselekvési tervet azokhoz is eljuttatják, amelyek nem képviselték magukat. Hozzátette, hogy sem a kormányhivataltól, sem az egészségügyért felelős államtitkárságtól, sem pedig a Belügyminisztériumtól nem kaptak a helyhatóságok semmilyen hivatalos információt a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta: a megbeszélésen azt vitatták meg, mit tudnak tenni a kerületi önkormányzatok és a főváros azért, hogy ha valahol felüti fejét a betegség, miként tudnak minél hamarabb gátat vetni a fertőzés terjedésének és hogyan tudják tájékoztatni a kerületi lakosságot. A főpolgármester-helyettes kiemelte, kezdeményezni fogja, hogy a közösségi közlekedési járművekre is dolgozzanak ki egy a fertőtlenítésre vonatkozó cselekvési tervet.

Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Zugló polgármestere elmondta, intézkedett arról, hogy a kerületben minden egészségügyi és közintézménybe kerüljenek ki kézfertőtlenítő automaták. Ez a jelenlegi influenzajárványos időszakban is fontos - tette hozzá. Az önkormányzatoknak mindent meg kell tenniük, ami rajtuk múlik - emelte ki. V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), I. kerületi polgármester kitért arra, hogy az I. kerületbe évente 5-7 millió turista érkezik, ezért különösen fontos mind a lakosság, mind a turisták tájékoztatása. A kerületi honlapon egy hete olvasható a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató, de kézfertőtlenítő automatákat is kihelyeznek majd - mondta. Németh Angéla (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a XV. kerület polgármestere is arról beszélt, hogy a kerületben összehívják a kerületi háziorvosokat, az iskolavezetőket és a védőnőket, hogy megbeszéljék a vírussal kapcsolatos teendőket. Mindezt úgy kell tenni, hogy elkerüljék a pánikkeltést - tette hozzá.

Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere elmondta, örömmel fogadta Újbuda vezetőjének kezdeményezését a megbeszélésre, hogy kezdődjön szakmai egyeztetés a kerületek között, ami véleménye szerint javítani fogja az egészségügyi ellátást. Hozzátette: a III. kerületben is folyamatban van a kézfertőtlenítők kihelyezése. Fontos biztosítani a háziorvosokat arról, hogy számíthatnak az önkormányzatokra - mondta.

Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), XVIII. kerületi polgármester hiánypótlónak értékelte a szombati megbeszélést. Hozzátette: a Liszt Ferenc-repülőtéren kétezer kerületi lakos dolgozik, így alapvető érdeke a kerületnek, hogy felkészüljön az esetleges megbetegedésekre.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, ebben a "járványügyi helyzetben" a kerületek is segíthetnek a házorvosoknak, például a védőeszközök beszerzésében vagy a lakosság tájékoztatásában. Ha mindez koordinálva és az önkormányzat anyagi támogatásával valósul meg, az megkönnyíti az orvosok munkáját - tette hozzá.

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos elmondta, a megbeszélésen arra tettek javaslatot, hogy önkéntesek, nyugdíjas egészségügyi dolgozók bevonásával adjanak segítséget a háziorvosoknak a lakosság tájékoztatásában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×