eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Szőke Péter, BM-OKF

Hősies és kacifántos életmentés egy magyar víztorony tetejében

Bátorságért Érdemjelet kaptak azok a tűzoltók, akik egy nem mindennapi akció során kimentettek a paléi víztoronyból két munkást, akik egy vezetékszakadás miatt elájultak.

Fülöp József és Rókus László tűzoltó főtörzsőrmester, a komlói hivatásos tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója, valamint Ginzer Gábor a dombóvári tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója kaptott kitüntetést dr. Pintér Sándor belügyminisztertől hősies tettéért - az esetről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számolt be.

A mentés még tavaly történt, amikor is a Palé település hidroglóbuszának belső festését végző két munkás a levegőt biztosító vezeték elszakadása és így a levegőutánpótlás elmaradása miatt rosszul lett. A helyszínre a dombóvári egységek mellett a sásdi katasztrófavédelmi őrs gépjárműfecskendője is a helyszínre érkezett.

A tűzoltók a glóbusz tartószerkezetén belüli szűk és nehezen járható létrán mentek fel, teljes menetfelszerelésben, a légzőkészüléket a kezükben tartva. Amior felértek, saját palackjukból levegőt juttattak a glóbusz belsejébe, amitől az ájult munkások magukhoz tértek, de a tudatuk zavart volt, ezért nem tudtak együttműködni. Az egyik munkás többször is elájult.

További kihívás volt, hogy a sérülteket a mentőkötél hossza miatt csak szakaszosan, több ütemben tudták leengedni. A rendkívül megterhelő és veszélyes körülmények között végzett mentés végül sikerrel zárult, a tűzoltók mind a két, magatehetetlen állapotban lévő, súlyos mérgezést szenvedett munkást levitték. Mentőhelikopter vitte őket kórházba.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×