eur:
393.34
usd:
367.88
bux:
65890.51
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Szmogriadóig romlott a levegőminőség

Romlik a levegő minősége Miskolc fölött, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Veres Pál polgármester csütörtökön elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát. Az ország számos pontján egészségtelen a levegő.

Miskolcon az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a levegőminőség további romlása várható a következő napokban.

A polgármester arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal. Ne égessenek hulladékot, műanyagot, és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Tilos bármilyen nyílt téri égetés.

A levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerülni kell a szabadban tartózkodást, a szellőztetést.

Szerda délután a Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte: egészségtelen a levegő minősége Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren. Tizenegy településen kifogásolt a levegőminőség, ezek: Budapest, Debrecen, Eger, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Százhalombatta, Szolnok, Tököl, Vác és Várpalota.

Felhívták az érintett térségekben (főleg az ország északkeleti részén) élők figyelmét, hogy egészségtelen levegőminőség esetén a gyermekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők számára nem javasolt a hosszabb ideig szabadban történő tartózkodás, aktív fizikai tevékenység végzése. Gyakori tünetek lehetnek a köhögés, a légúti irritáció vagy a nehézlégzés.

A kisméretű aeroszol részecskék (PM10) elsődleges forrása a helytelen lakossági tüzelés, melyhez a levegőminőség alakulása szempontjából kedvezőtlen időjárás társul.

A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás a következő napokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×