eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Máté Péter könnyűzenei díj alapítását bejelentő sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2018. február 15-én. A könnyűzenei és dzsesszművészek elismerésére alapított kitüntetést először a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adják át.
Nyitókép: MTI / Mónus Márton

Balog Zoltán: sokan akartak megkeresztelkedni 1989-ben, hogy jó döntéseket hozzanak

Az 1989-es Páneurópai Piknikben ott volt az a népi, polgári, ellenzéki nyomás, amely be akarta mutatni, hogy Európa közepén lehetne normális határviszony is - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Szabadegyetemén a határnyitásról tartott előadásán Balog Zoltán miniszterelnöki biztos.

A Páneurópai Piknikről és az 1989-es határnyitásról tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Szabadegyetemén Balog Zoltán miniszterelnöki biztos.

"A múltról ha vitatkozunk, mindig a jövő érdekében tesszük. A múltban bántó állítások lehetnek, amik nélkül a jövőben nem biztos, hogy fogunk tudni tájékozódni, és a keletnémet menekülteknek a kiengedése a magyar határon egy olyan történelmi esemény, aminek különböző értelmezései vannak, és ez a vita még mindig meghatározza a magyar közéletet, kinek milyen érdemei, bűnei, mulasztásai vannak ebben."

A Páneurópai Piknikben ott volt az a népi, polgári, ellenzéki nyomás, amely be akarta mutatni, hogy Európa közepén lehetne normális határviszony is - mondta Balog Zoltán, aki szerint

az osztrákok és a magyarok megmutatták Ceausescu Romániájának és egész Európának, hogy miben gondolkodnak akkor, amikor a határokról van szó,

és ennek a mai napra is van üzenete, akár a magyar-osztrák határ viszonylatban is.

A miniszterelnöki biztos kiemelte, Németh Miklós akkori miniszterelnök határnyitási megoldással jó viszonyt alakított ki az akkori Nyugat-Németországgal.

"Később is a magyar rendszerváltozás megmutatta, hogy mi a szabadság oldalán állunk. Szerintem azóta is az a feladatunk, hogy ezt ne engedjük el" - mondta.

Balog Zoltán 1989-ben a csillebérci menekülttáborban a magyarországi egyházak ökumenikus tanácsának megbízásából református lelkészként tevékenykedett.

"Az a drámai helyzet, amiben ott, abban a felfokozott idegállapotban voltak ezek a részben NDK-s fiatalok, részben idősebbek, részben nagycsaládosok, részben nagyon képzett egyetemi akadémikus emberek, részben kalandvágyó fiatalok, hogy nagy kihívás volt a megfelelő szavakat, lelkületet megtalálni, és úgy körülvenni őket, hogy életük egy nehéz döntésében - menni vagy maradni - mellettük álljunk."

Ebben a helyzetben nagyon sokan akartak megkeresztelkedni, hogy a keresztény hit erőt adjon számukra a jó döntések meghozatalában - fogalmazott Balog Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×