INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

levegő munkacsoport

kampány

káros anyag

levegőszennyezettség

Nem gondolná, mi minden káros anyag veszi körül otthonában

Nem gondolná, mi minden káros anyag veszi körül otthonában

InfoRádió

"Adj teret a tiszta levegőnek!" című kampánnyal hívja fel a Levegő Munkacsoport és a Panasonic a házak, lakások belső levegőjének a szennyezettségére a figyelmet. Az ember élete 90 százalékát a négy fal között tölti, nem mindegy, hogy milyen az épületek belső levegője – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának a vezetője.

Egy átlagos családi házban több száz féle szennyező anyag is előfordulhat, akár a bennlévő bútorok, vegyi anyagok miatt, akár a kintről bejutó természetes szennyezőanyagok, mint a penészgombák, poratkák miatt, hívta fel a figyelmet Tarr Katalin.

A bútorok és különféle használati cikkek gyártása során mindenféle ragasztókat, lakkokat, festékanyagokat használnak, amelyek többféle illékony szerves vegyületet bocsáthatnak ki magukból, gyakran hetekkel, hónapokkal, sőt, akár évekkel a gyártásuk, beszerzésük után is, de a házfelújítás során felhelyezett különféle burkolatokból is káros anyagok párologhatnak ki, emiatt valóban igaz,

az új, vagy felújított szobák és házak esetében különösen figyelni kell a megfelelő szellőztetésre,

emelte ki a Levegő Munkacsoport munkatársa.

Az új szigetelésű nyílászárók gyakran túlszigetelnek, hívta fel a figyelmet Tarr Katalin, bár, ha megfelelően vannak kivitelezve, mégsem hermetikusan zárnak, ugyanakkor indokolt esetben elkélhet a passzív, esetleg aktív szellőzőrendszer is. Hiszen

a szellőzés a legfontosabb módja a káros anyagok eltávolítására,

húzta alá.

A Levegő Munkacsoport a fűtési szezonban rövid, intenzív szellőztetéseket ajánl. Azokon a területeken, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, nagyon magas lehet a külső légszennyezettség, emiatt azt tanácsolják, hogy a kora délutáni órákban szellőztessenek.

Tarr Katalin az otthoni takarításra is kitért, ezzel kapcsolatban megjegyezte, a portalanítást érdemes nedves ronggyal, vagy szűrővel ellátott porszívóval végezni. Ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a vegyi anyagokat, lehetőleg próbáljunk természetesebb összetételű tisztítószereket alkalmazni, mint a háztartási ecet, mosószóda, szódabikarbóna. Erősebb klórtartalmú anyagok használata után viszont mindenképpen szellőztessünk ki, tette hozzá.

Még több érdekesség és információ az "Adj teret a tiszta levegőnek" kampány oldalán.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Káros anyagok felhalmozódása otthon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018