INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

meggy

cseresznye

mezőgazdaság

Iváncsa, 2017. június 20. Hűtőkamrában tárolt cseresznye az Alba Fructus Kft. hűtőházában a Fejér megyei Iváncsán 2017. június 20-án. Ezen a napon adták át az 1,6 milliárd forintból épült új hűtőházat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Drágul a cseresznye és a meggy

Újabb cikkünk a témában:

Június második felében, a késői fajtáknál sem csökken sokat a cseresznye ára, a gyenge termés miatt jelenleg 1400-1700 forint körül alakul kilója – mondta az InfoRádiónak a FruitWeb alelnöke. Apáti Ferenc szerint a két hét múlva érő meggynél közepes termés, 800-1200 forintos kilónkénti ár várható.

A időjárási körülmények miatt idén igen gyenge meggy- és cseresznyetermés várható – mondta Apáti Ferenc, hozzátéve: az áprilisi virágzás idején aszályos időszak uralkodott, utána pedig hűvös, borús, csapadékos időjárás következett, emiatt nagyon intenzív volt a gyümölcshullás.

Már 3-4 héttel ezelőtt látható volt, hogy 30-40 százalékos lesz a terméshozam, ebben még jelentős kárt okozott az elmúlt 2-3 hét csapadékmennyisége. A korai érésű, tehát a június 10-ig érő fajták termése szétrepedt, elrohadt a fán.

Közel lehet az idei termésmennyiség a valaha mért legalacsonyabbhoz,

mint a 12-14 ezres átlagos számhoz – mondta Apári Ferenc.

A cseresznyeszezon elején 1000-1200 forint szokott lenni a gyümölcs kilója, ehelyett most 1400-1700 forintos árakkal lehet találkozni a polcokon. A középidőben érő és kései fajtáknak érdemibb termésmennyiséget remélnek, de ez is messze elmarad az átlagostól.

A meggynél a tavalyi nagy termés után most 30 százalékkal várnak kevesebbet. 800-1200 forint fogyasztói árat becsül a szakértő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy egy 8 hétig tartó piacon az időjárás pillanatok alatt fontos befolyásoló tényező lehet.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Drágul a cseresznye és a meggy
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018