INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 26. hétfő
Izsó

gyógyszer

vényköteles

ibuprofen

patika

Vénykötelesség: iszonyú roham jöhet a patikákban

Vénykötelesség: iszonyú roham jöhet a patikákban

Több ismert, ibuprofentartalmú fájdalomcsillapító válhat vénykötelessé, és már azt is sejteni lehet, hogy melyek ezek. Azt viszont továbbra sem tudni, mikortól lesz szükség receptre.

A magasabb, vagyis 600, vagy 800 milligramm iboprofent és 300 milligramm dexibuprofent tartalmazó gyógyszereket teszi vénykötelessé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – a hatóság erről a honlapján adott tájékoztatást. Az Azénpénzem.hu ez alapján összegyűjtötte, mely készítményekről lehet szó.

Vénykötelessé válhat

  • az Algoflex Forte,
  • a DolgitMax,
  • az Ibumax és
  • a Brufen.

Az Advil tablettái közül viszont – a kritériumok alapján – egyikhez sem kell majd recept. Az OGYÉI korábban közölte, hogy több nemzetközi kutatás eredményét mérlegelve döntött úgy, hogy a magasabb ibuprofén tartalmú gyógyszereket vénykötelessé teszi, de ez várhatóan csak bizonyos tablettákat érint majd.

Hivatalosan még nem tudni, melyik gyógyszereket és mikor teszik receptkötelessé, ami megnehezíti a patikák helyzetét – mondta az InfoRádióban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

"Alapvetően két esetre kell felkészülnünk: az egyik, hogy

amikor kiderül, hogy egyes népszerű készítmények vénykötelessé válnak, valószínűleg többen többet fognak vásárolni belőle, így egy vásárlási láz alakulhat ki

- mondta Marjai Tamás. A másik, hogy a vénykötelessé válással kevésbé lesz elérhető egy készítmény a betegek számára, ezért csökkenhet a forgalma, amit a gyógyszertáraknak is figyelembe kell venniük."

A lakosság körében népszerűek az ibuprofén tartalmú gyógyszerek – emlékeztetett a szövetség szakmai igazgatója. Mint mondta, előfordulhat majd, hogy a betegek megveszik a kevesebb hatóanyagú gyógyszert és abból vesznek be többet, de Marjai Tamás hangsúlyozta, hogy nem ez a cél.

"A rendelkezés célja az, hogy

a betegek a saját állapotuknak megfelelő dózist vigyék be az adott készítményből,

így a hosszú távú cél az lenne, hogy a fájdalomcsillapításra vagy akut fájdalomcsillapításra alacsonyabb dózissal, míg a mozgásszervi panaszokra csak orvosi javaslatra szedjenek be magasabb dózissal ibuprofent a betegek."

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Ibupforentartalmú gyógyszerek és vénykötelesség
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018