INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

gyógyszerfogyasztás

fájdalomcsillapító

vényköteles

Telekgerendás, 2012. március 2. Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke kiszolgál Telekgerendáson, a helyi gyógyszertárban. Két esztendő alatt a patikák húsz százaléka bezárt Békés megyében. A folyamat napjainkban is folytatódik, sőt a gyógyszerészek attól tartanak, hogy a folyamatosan apadó állami hozzájárulás csökkenése és a most beinduló generikus program, amelynek keretében mindig a legolcsóbb készítményt kell felajánlani, tovább ronthatják a gyógyszertárak helyzetét. A gyógyszertárak működtetése tőkeigényes tevékenység, nagy a bér- és rezsiköltsége, s mindehhez több tízmilliós gyógyszerkészlet társul. MTI Fotó: Rosta Tibor

Egyes fájdalomcsillapítókat már csak receptre lehet vásárolni a jövőben

Infostart

A változás több ibuproféntartalmú készítményt is érint, és csak a tablettákat. A szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is.

Még nem tudni, hogy mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény

vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban

– közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Világgazdasággal.

A patikusok sem ismerik az érintett gyógyszerek körét és a módosítás idejét, kiszámíthatatlan, hogy ez milyen reakciót vált ki a lakosságból – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, amelyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént.

Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből évente 2,5-3 millió dobozt adnak el Magyarországon.

57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, ezek közül tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást - írja a lap.

Húsz-harminc készítmény biztosan vény nélküli marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is – közölte az OGYÉI.

A gyógyszerészek szerint nem tudható, hogy rövid távon kialakul-e felvásárlási láz, vagy sem. Hosszabb távon egyes népszerű készítmények elérhetősége mindenképpen csökkenni fog, és ez befolyásolja a vény nélküli készítmények forgalmát is – tette hozzá a szakmai igazgató.

Nyitókép: Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018