INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

vám

kína

hús

hetilapszemle

Hónapokat kell majd várni, ha Kínából rendelünk - hetilapszemle

Infostart / InfoRádió

2021-től a legolcsóbb a telefontokot is vám-, illetve áfaeljárás alá kell vetni, ezért hónapokat csúszhatnak a netes rendelések – írj a Figyelő. A HVG-ben arról lehet olvasni, hogy a tőzsdei bevezetések egyik legnagyobb idei sikerét a műhúst gyártó Beyond Meat aratta.

Hónapokat csúszhatnak az internetes rendelések – írj a Figyelő. A hetilap kiemeli, hogy sok tízezer, főként külföldi webáruházakból érkező postai csomag esetében nőhet meg hosszú hetekkel a várakozási idő 2021 januárjától. Ugyanis az unió a 22 eurónál kisebb értékű csomagokat is áfakötelessé tenné.

Szakértők szerint rengeteg áru érkezik Európába Kínából áfamentesen. A brüsszeli statisztikák szerint 2016-ban több mint 150 millió pakk érkezett a távol-keleti országból, ami percenként mintegy háromszáz, naponta pedig négyszázezer csomagot jelent. Idén 70 százalékkal több csomag érkezhet, mivel évente 20-25 százalékkal nő a csomagok száma.

A friss tervek szerint 2021-től megszűnik az a vámszabály, amely szerint a közösség területén kívülről érkező kereskedelmi csomagok vám- és áfamentesek 22 eurós értékhatárig. 2021-től tehát még egy 500 forintos telefontokot is vám-, illetve áfaeljárás alá kell vetni. Az Európai Unió vezetői szerint erre az eljárásra az áfabevételek védelmében van szükség, abba viszont nem gondoltak bele, hogy egy ilyen új rendszer a vámeljárások számát drasztikusan emelheti. A becslések szerint ez akár a százszorosára is emelkedhet, hiszen manapság 100-ból 99 áru értékellenőrzés nélkül érkezik az EU-ba. További következmény lehet, hogy ezáltal a csomagok hetekkel később érkeznek a megrendelőhöz.

A HVG-ben arról lehet olvasni, hogy a tőzsdei bevezetések eddigi egyik legnagyobb idei sikerét a műhúst gyártó Beyond Meat aratta. A vállalat papírjait 25 dolláros indulóárfolyamon értékesítették, de már az első kereskedési napon elérte a 72 dollárt, és végül 65 dolláron állt meg. A cég tulajdonosai között van többek között Bill Gates, a Microsoft alapítója és az Ocar-díjas színész, Leonardo DiCaprio.

A mesterséges húsépítés úttörői a fenntarthatatlan állattenyésztést helyettesítenék. A cég vezetése hatalmas üzleti lehetőséget lát a szektorban, hangsúlyozták, hogy értik már a hús összetételét és évről évre csökkentették az állati fehérje és a cég proteinje közötti különbséget. A műhúskészítők nemcsak a vegetáriánusokra számítanak, hanem a környezetért aggódó húsevőkre is. A hagyományos állattenyésztés ugyanis sokak szerint fenntarthatatlan és hozzájárul a felmelegedéshez, ráadásul az állattartás a legelők és a takarmánynövények által a mezőgazdasági földek felét elfoglalja.

Szakértők szerint az évszázad közepéig a föld népessége várhatóan eléri a 9,6 milliárd főt, addig a húsfogyasztás 70 százalékkal nőhet. Az élelmiszeripar és a gyorsétteremláncok jelentősebb szereplői a Beyond Meathez hasonlóan tervezik az állati hústól mentes hamburgerek vagy húsgolyók készítését.

Kapcsolódó hang

Hetilapszemle
 


A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018