eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hónapokat kell majd várni, ha Kínából rendelünk - hetilapszemle

2021-től a legolcsóbb a telefontokot is vám-, illetve áfaeljárás alá kell vetni, ezért hónapokat csúszhatnak a netes rendelések – írj a Figyelő. A HVG-ben arról lehet olvasni, hogy a tőzsdei bevezetések egyik legnagyobb idei sikerét a műhúst gyártó Beyond Meat aratta.

Hónapokat csúszhatnak az internetes rendelések – írj a Figyelő. A hetilap kiemeli, hogy sok tízezer, főként külföldi webáruházakból érkező postai csomag esetében nőhet meg hosszú hetekkel a várakozási idő 2021 januárjától. Ugyanis az unió a 22 eurónál kisebb értékű csomagokat is áfakötelessé tenné.

Szakértők szerint rengeteg áru érkezik Európába Kínából áfamentesen. A brüsszeli statisztikák szerint 2016-ban több mint 150 millió pakk érkezett a távol-keleti országból, ami percenként mintegy háromszáz, naponta pedig négyszázezer csomagot jelent. Idén 70 százalékkal több csomag érkezhet, mivel évente 20-25 százalékkal nő a csomagok száma.

A friss tervek szerint 2021-től megszűnik az a vámszabály, amely szerint a közösség területén kívülről érkező kereskedelmi csomagok vám- és áfamentesek 22 eurós értékhatárig. 2021-től tehát még egy 500 forintos telefontokot is vám-, illetve áfaeljárás alá kell vetni. Az Európai Unió vezetői szerint erre az eljárásra az áfabevételek védelmében van szükség, abba viszont nem gondoltak bele, hogy egy ilyen új rendszer a vámeljárások számát drasztikusan emelheti. A becslések szerint ez akár a százszorosára is emelkedhet, hiszen manapság 100-ból 99 áru értékellenőrzés nélkül érkezik az EU-ba. További következmény lehet, hogy ezáltal a csomagok hetekkel később érkeznek a megrendelőhöz.

A HVG-ben arról lehet olvasni, hogy a tőzsdei bevezetések eddigi egyik legnagyobb idei sikerét a műhúst gyártó Beyond Meat aratta. A vállalat papírjait 25 dolláros indulóárfolyamon értékesítették, de már az első kereskedési napon elérte a 72 dollárt, és végül 65 dolláron állt meg. A cég tulajdonosai között van többek között Bill Gates, a Microsoft alapítója és az Ocar-díjas színész, Leonardo DiCaprio.

A mesterséges húsépítés úttörői a fenntarthatatlan állattenyésztést helyettesítenék. A cég vezetése hatalmas üzleti lehetőséget lát a szektorban, hangsúlyozták, hogy értik már a hús összetételét és évről évre csökkentették az állati fehérje és a cég proteinje közötti különbséget. A műhúskészítők nemcsak a vegetáriánusokra számítanak, hanem a környezetért aggódó húsevőkre is. A hagyományos állattenyésztés ugyanis sokak szerint fenntarthatatlan és hozzájárul a felmelegedéshez, ráadásul az állattartás a legelők és a takarmánynövények által a mezőgazdasági földek felét elfoglalja.

Szakértők szerint az évszázad közepéig a föld népessége várhatóan eléri a 9,6 milliárd főt, addig a húsfogyasztás 70 százalékkal nőhet. Az élelmiszeripar és a gyorsétteremláncok jelentősebb szereplői a Beyond Meathez hasonlóan tervezik az állati hústól mentes hamburgerek vagy húsgolyók készítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×