eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nincs napirenden az euró bevezetése - jelentette ki a pénzügyminiszter - a nap hírei

Patai Mihályt választhatják meg a Budapesti Értéktőzsde új elnökének. Összesen 162 bíró jelentkezett át a közigazgatási bíróságokra.

Magyarország készen áll arra, hogy csatlakozzon az euróövezethez, de ezt a kormány egyelőre nem tervezi - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály azt mondta: a kormánynak nem szándéka olyan övezethez csatlakozni, amely átalakulás alatt áll. A pénzügyminiszter az Európai Bizottsághoz benyújtott konvergenciaprogram bemutatásakor megerősítette, hogy a tavalyi 4,9 százalékos bővülés után 2019 és 2023 között is 4 százalék feletti növekedéssel számol.

Kulcsfontosságú államnak nevezte Törökországot a migrációs válság kezelése és a határok megvédése terén a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Mevlüt Cavusoglu külügyminisztert. A megbeszélésen elhangzott: a két ország áruforgalma 2018-ban 5 százalékkal, 3,1 milliárd dollárra növekedett, de a további lehetőségek kihasználásáért meg kell erősíteni a magyar-török gazdasági vegyes-bizottság és a stratégiai együttműködési tanács munkáját.

Patai Mihályt, az MNB alelnökét választhatják meg a Budapesti Értéktőzsde új elnökének a BÉT május 21-ei közgyűlésén. Az új elnök megválasztásával a Budapesti Értéktőzsde elnöki és vezérigazgatói pozíciói ismét szétválnak, a vezérigazgatói feladatkört továbbra is a posztra 2016 januárjában kinevezett Végh Richárd látja el, aki 2017 márciusa óta az elnöki pozíciót is betölti.

Egymilliárd forintból valósulhat meg a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek rekonstrukciója a Duna mindkét partján, miután a kormány visszaadta az eredetileg a híd járdáinak kiszélesítésére szánt, korábban visszavont összeget. Már tart a Lánchíd, Várhegyi alagút és Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró felújításának közbeszerzési eljárása. A beruházásra összesen 7 milliárd forint fordítható. A fejlesztés részeként gyalogosfolyosó is létesül a Pest - Buda vonalban.

Összesen 162 bíró jelentkezett át a közigazgatási bíróságokra - írja tájékoztatójában az Országos Bírósági Hivatal. A közlemény szerint a bírák április végéig nyilatkozhattak arról, hogy a 2020. január 1-jétől megalakuló közigazgatási bíróságokon folytatják-e a munkájukat, vagy a rendes bírósági szervezetben maradnak. A törvényi rendelkezések szerint jövőre a munkaügyi ügyeket elsőfokon a törvényszékek, másodfokon az ítélőtáblák bírálják el.

A mezőhegyesi ménesbirtok mellett már a geszti Tisza Kastély, valamint a mellette lévő park, melléképületek és a Tisza-kripta felújítását is Lázár János felügyeli kormánybiztosként. A Magyar Közlöny tájékoztatása szerint a Miniszterelnökséget egykor vezető miniszter fizetést, és külön titkárságot nem kap a munkavégzéshez. A geszti kastély felújítását a korábbi tervek alapján az idén kell befejezni. A feladatra 3 év alatt összesen 2,4 milliárd forintot költhetett a kormány.

Vezető német politikusok és az osztrák kancellár is elutasította a magyar miniszterelnök javaslatát, hogy az Európai Néppártnak jobbra kellene nyitnia. Angela Merkel német kancellár közölte: egyetért Manfred Weberrel, az Európai Néppárt csúcsjelöltjével, aki kizárta az együttműködést a radikális jobboldali pártokkal. Elutasította a felvetést Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió elnöke is. Orbán Viktor csütörtökön Budapesten a Matteo Salvinivel, az olasz kormánypárt, a Liga elnökével tartott találkozó után sürgette, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal, mert szerinte Európának bevándorlás-ellenes politikai erők szövetségére van szüksége.

Európai uniós csúcstalálkozó lesz május 28-án. A tagországok vezetői két nappal az európai parlamenti választások után egyebek mellett arról tárgyalnak, hogy ki legyen az Európai Bizottság elnöke a következő 5 évben. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jövő csütörtökön, a nagyszebeni uniós csúcson jelenti be hivatalosan a hónap végi újabb találkozót. Az új összetételű Európai Parlament július 2-án ül össze.

Először látogat pápa a többségében ortodox vallású Észak-Macedóniába. Ferenc pápa május 7-én tesz látogatást a nyugat-balkáni országban. A 2,1 milliós Észak-Macedóniában mindössze 15 ezer katolikus él. A Vatikán bejelentése szerint az utazás célja az, hogy csaknem ezer év után közelebb hozza egymáshoz a keleti és a nyugati kereszténységet.

Elektromos hiba miatt elhalasztotta a rakétakilövést a SpaceX. A Falcon rakéta utánpótlást vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra, amely a rövid ideig tartó javítások után ismét képes a szállítmányok fogadására. Ha a Dragon kapszulát nem tudják fellőni szombaton, a SpaceX-nek egy hetet kell várnia az újabb kilövési kísérletig a légierő más műveletei miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×