INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

országos bírósági hivatal

távmeghallgatás

tárgyalás

Minden bíróságon lehetőség lesz távmeghallgatásra

Minden bíróságon lehetőség lesz távmeghallgatásra

Több mint 1000 távmeghallgatást tartottak hat hónap alatt a magyarországi törvényszékeken. A rendszert tovább bővítik, idén további 112 tárgyalóteremben lesz elérhető az új technológia – tudta meg az InfoRádió az Országos Bírósági Hivatal elektronikus eljárások főosztályának vezető-helyettesétől.

Az Országos Bírósági Hivatal – a bíróságokon kiépült Via Video rendszer bővítése céljából – uniós nyílt közbeszerzési eljárást indított a távmeghallgatásra, kép- és hangrögzítésre alkalmas rendszer beszerzése és megvalósítása tárgyban – közölte az Országos Bírósági Hivatal.

A közbeszerzés eredményeként 112 darab olyan komplex videókommunikációs egységet alakítanak ki, amelyek védett személy meghallgatására is alkalmasak.

Az egységek az IP alapú Nemzeti Távközlési Gerinchálózathoz kapcsolódva képesek lesznek a bírósági folyamatokat támogató videókommunikációra.

A nyertes ajánlattevő feladata lesz az általános elvárásoknak és a műszaki leírásban előírtaknak megfelelően az eszközök szállítása, szerelése, beüzemelése, a videókommunikációs konfiguráció kompatibilitási tesztjeinek elvégzésében való közreműködés, a műszaki leírásban meghatározott dokumentálási feladatok ellátása, részvétel az átadási-átvételi tesztekben, jótállás, terméktámogatás nyújtása és felhasználói oktatások megtartása.

Amennyiben a közbeszerzési eljárás eredményes lesz, az eszközöket a szerződéskötés után 6 hónapon belül üzemelik be.

2018. szeptember 1-jétől 2019. március végéig összesen 1056 esetben használták a bírák a távmeghallgatás lehetőségét – tájékoztatta az InfoRádiót Péter Zoltán. A tavalyi év szeptemberi adataihoz képest 27-szeresére emelkedett a távmeghallgatások száma idén márciusra. „Ez azt mutatja, hogy

a távmeghallgatás nem csak az ügyfelek, a védők körében népszerű, hanem a kollégák között is”

– vélekedett.

Vannak olyan esetek, ahol kötelező távmeghallgatást tartani, más esetekben a bíró hivatalból elrendelheti, de a vádlott, a védő és a tanú is kérheti ezt a lehetőséget – tette hozzá az OBH főosztályvezető-helyettese.

Péter Zoltán hangsúlyozta: a bővítés azt jelenti majd, hogy bíróságon lesz legalább egy olyan tárgyalóterem, ami alkalmas lesz távmeghallgatásra.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Minden bíróságon lehetőség lesz távmeghallgatásra
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018