eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Egyre nagyobb gondot jelent a kiszámíthatatlan időjárás

A gyümölcstermesztésben az idei szárazabb tél eddig nem okozott nagy problémát – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A szakember viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a gyümölcsfákat sokkal nagyobb arányban kellene öntözni.

Apáti Ferenc az idei telet – sem negatív, sem pozitív szempontból – nem értékeli kirívónak. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke hozzátette: a csapadék azonban kevés volt, bár októberben-novemberben hullott még jelentős mennyiség.

A téli csapadékhiány azonban túl nagy problémát nem okoz a gyümölcstermesztésben, hiszen a fák élettevékenysége most kezdődik a téli nyugalmi állapot után – emelte ki a szakértő, hozzátéve:

az őszi csapadékból van annyi tartalékuk, hogy a márciust és az április egy részét átvészeljék.

A kajszi- és az őszibarack – 3-4 hét múlva esedékes – virágzásához azonban jól jönnének a tavaszi csapadékok.

Az időjárás az utóbbi időben a szélsőségek irányába megy el – hívta fel a figyelmet Apáti Ferenc. Tapasztalható a szárazodás, de nagyobb gondot jelent a kiszámíthatatlanság. Előbbire ugyanis 10-15 éve készülnek a gazdák.

„Magyarországon zöldséget és gyümölcsöt gazdaságosan termelni öntözés nélkül nem lehet”

– jelentette ki a szervezet alelnöke.

Magyarországon mintegy 80 ezer hektár zöldség- és ugyanennyi gyümölcstermő-terület található. Míg előbbinek háromnegyede, addig utóbbinak csupán egynegyede öntözött. „Bevett gyakorlatnak kellene tekinteni, de sajnos nem bevett gyakorlat még, csak a legkorszerűbb, profi ültetvényekben az öntözés” – jegyezte meg Apáti Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×