eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szolgálati terepjárók a Készenléti Rendőrség pécsi határvadász bevetési osztálya elhelyezését szolgáló új épületegyüttes átadója napján Pécsen 2018. október 3-án.
Nyitókép: MTI/Lendvai Péter

Túlszaladtak a rendvédelmi kiadások

Bár csökkentek a migráció- és terrorellenes kiadások, ezekre még így is 131,6 milliárd forintot költött az állam tavaly. A 2016 óta eltelt három évben összesen 461,2 milliárd ment el erre a célra.

A 2018-as évközi költségvetési döntések egyik legnagyobb nyertese a Belügyminisztérium (BM) volt, valamint a rendvédelmi szervek – írja a Világgazdaság a 2018-as költségvetés végrehajtásának előzetes, nem konszolidált kincstári adataira hivatkozva. A Magyar Államkincstár számai szerint a BM költségvetése 1196 milliárd forintot tett ki, ami 404,6 milliárd forinttal magasabb a büdzsében kitűzött céloknál.

A különböző rendvédelmi szervek gazdálkodási számaiból az látszik, hogy év közben nem elsősorban a bér-, hanem

a dologi kiadások és a beruházások ugrottak meg igazán.

Az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) a beruházások növekedését a rendőrségi gépjárműpark fejlesztésével, a határőrizeti feladatokkal kapcsolatos beszerzésekkel és beruházásokkal magyarázta. A határvadász-laktanyák tíz városban és a budapesti objektumban új épületekkel bővültek, a költségek a határvadászok felszerelése miatt is nőttek.

A Terror­el­há­rítási Központ beruházásai az eredeti 900 millió forint helyett 8,3 mil­liárd forintba, a rendőrség beruházásai a tervezett 17,3 milliárd forint helyett 66,2 milliárd forintba kerültek, és ott további 8 milliárdot is elszámoltak, egyéb felújításokra. Bérkiadásokra eredetileg 218,2 milliárd forintot szántak, a végösszeg 259,3 milliárd forint lett. Emögött főként a túlórák kifizetése állt.

A 2019-es költségvetésben 234,2 milliárd forintot terveztek személyi kiadásokra, ezért a rendőrség – változatlan létszám mellett – az idén is többlettámogatásra szorulhat a költségvetésből, ha a bérkiadásokat a tavalyi szinten kívánja tartani.

A rendőrségi kiadások közé tartozik még a tömeges bevándorlás kezelésével és a terrorellenes intézkedésekkel kapcsolatos költségek.

E tételek mögött olyan nagy összegű fejlesztések történtek, mint a fegyver-, a gépkocsi- és az informatikai beszerzések. Tavaly a két költségvetési soron összesen 131,6 milliárd forintot költöttek el, 90 milliárddal kevesebbet, mint 2017-ben, igaz, abban az évben csúcsra jártak ezek a beszerzések. Az elmúlt három évben (2016–2018 között) összesen 461 milliárd forintot költöttek el a migráció elleni harcra: ebből épült ki többek között a déli határkerítés, ebből álltak fel a határvadász-alakulatok, illetve az elmúlt évek fejlesztéseit is ebből fedezte a kormány. A 2019-es költségvetés e kiadások látványos csökkenésével számol, az idei kiadási terv 54,1 milliárd forint.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×