eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Résztvevők a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló módosítása elleni tüntetésen a Lánchídon 2019. január 19-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Országszerte tartottak kormányellenes tüntetéseket

A demonstrálók délben gyülekeztek Budapest négy pontján: a Blaha Lujza térről, az Oktogonról, a Szabadság híd északi hídfőjétől és a Hősök teréről indultak a tüntetők a Clark Ádám térre különböző időpontokban. A felszólalók a Várkert Bazár előtt tartottak beszédeket. A megyeszékhelyeken és több más településen is tartottak megmozdulásokat.

Az országos demonstrációkat a szakszervezetek Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága (OSZD), a budapesti tiltakozást pedig a Fiatalok a Demokráciáért nevű civil szervezet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata szervezte. A megmozdulásokhoz számos párt – az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum – is csatlakozott.

Sajtóbecslések szerint a négy helyszínről érkező tüntetők végül körülbelül ezer fős tömeggé duzzadtak, mikor elértek a Várkert Bazárhoz.

A Várkert Bazárnál beszédet mondott (a felszólalás sorrendjében):

  • a Herbál Reality YouTube-csatorna (videós bejelentkezésben),
  • Molnár Tímea,
  • Nagy Blanka és
  • Molnár Áron, a noÁr formáció alapítója.

A Herbál Reality tüntetésen lejátszott videójában kiemelte, hogy

„nem a liberalizmusért, nem a konzervativizmusért, nem bármilyen filozófiai elvért” vonult utcára,

hanem a tisztességes fizetésért és a megfelelő egészségügyi ellátásokért. Az eltorzított férfihang sztrájkot és felelősségrevonást sürgetett.

Molnár Tímea civil felszólaló először a csendben maradóknak, otthon tartózkodóknak és kételkedőknek üzent: „magyar állampolgárként megilletnek minket jogok, felelős magyar állampolgárként a mi feladatunk, hogy éljünk ezekkel a jogokkal”. „A mi feladatunk, hogy utánajárjunk az információknak” – fogalmazott, hozzátéve:

a tétlenségből fakadó történések a magyar állampolgárok felelőssége.

Beszédében szavazásra és a közügyekben való részvételre buzdított.

Nagy Blanka gimnazista a kormányt „daganatos sejtnek” titulálta, „aki fel akarja falni a többi, vele nem egyező sejtet”. Szerinte a kormányzat tisztességből, emberségből és tisztességből megbukott. Hangsúlyozta: a fiataloknak ki kell állnia a véleményükért. Végül cselekvésre szólította fel a tüntetőket.

Molnár Áron színész, a noÁr alapítója azt mondta: attól fél, hogy „fel fog nőni úgy egy generáció, hogy nem mer kérdezni”, hogy nem lesz szabad véleménynyilvánítás, sajtó és bíróság. A politikusoknak üzente: „minket képviseljetek”.

Az aktivista meghirdette az „összefogás új szimbólumát”,

a mutató és hüvelykujját összefogva, a többit egyenesen tartva magasba emelte a kezét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×