eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlatáról, Spanyolországból hazaérkező Gripen a kecskeméti repülőbázison 2016. május 27-én. A gyakorlaton a Magyar Honvédség öt Gripennel és ötven katonával vett részt.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Nyolcvan alkalommal riasztották már a magyar Gripeneket

Tíz éve álltak szolgálatba a magyar honvédségnél a Gripenek, és a flotta már csaknem 20 ezer órát repült.

December 22-én, szombaton lesz tíz éve, hogy egy Tango, azaz gyakorló riasztás alkalmával a Gripenek megkezdték Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatnak ellátását (2010-ig, a MiG-29-esek hadrendből történő kivonásáig a két típus felváltva volt szolgálatban). A kecskeméti hajózók az évek során elsajátították a szárazföldi csapatok közvetlen támogatásának képességét, a légi utántöltést vagy az éjjellátó alkalmazását is. A magyar Gripen-flotta eddig összesen körülbelül 19 ezer 600 órát repült,

tíz év alatt volt 80 éles riasztásuk (a Baltikumban további 25), és 1200 gyakorló riasztást is végrehajtottak.

A svédországi Légi fölény elnevezésű éleslövészeti gyakorlat volt a legfontosabb idei feladata az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisnak – mondta el az év végi gyűlésen Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka. Júliusban hat Gripen és közel hatvanfős állomány települt ki az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű lőterének repülőterére, az északi sarkkörtől 100 kilométerre található Vidselbe. Itt a levegő-levegő feladatok mellett először alkalmaztak a magyar Gripenek levegő-föld élesfegyverzetet.

A fontosabb események között említhető még a svédországi szimulátoros képzés, amely alatt több mint 200 virtuális felszállást abszolváltak a magyar pilóták, vagy a Lion Effort többnemzeti repülő harcászati gyakorlat is - írja a baon.hu.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×