INFORÁDIÓ 
2018. november 19. hétfő
Erzsébet

albérlet

díj

lakáspiac

Minimális és extramagas bérleti díjak Budapesten

Minimális és extramagas bérleti díjak Budapesten

Infostart

Aki mostanában szeretne albérletbe költözni, az igazán meghökkentő bérleti díjakat találhat, némely esetben ugyanis a piaci ár többszörösét is elkérik a tulajdonosok.

A Portfolio elemzése arra tesz kísérletet, hogy kerületenként megmutassa: a kisebb, a közepes és a nagyobb lakásoknál melyek a legmagasabb és legalacsonyabb havi bérleti díjak az albérletpiacon.

Az elmúlt években a lakásárakhoz hasonlóan a bérleti díjak is jelentős növekedésen mentek keresztül, az utóbbi időben viszont stabilizálódni látszik a piac, ám még mindig vannak különlegesen magas bérleti díjak. A Portfolio azt vizsgálta meg, hogy milyen ársávban mozog a különböző alapterületű lakások bérleti díja azokban a kerületekben, ahol legalább 100 ajánlat szerepel valamelyik nagyobb hirdetőoldal listájában (ingatlan.com, Duna House, Otthontérkép, Otthon Centrum).

A legtöbb bérlehető lakást az V. kerületben kínálják jelenleg a tulajdonosok, ezeknek a száma megközelíti az 1800-at, de a VI., a II. és a XIII. kerületben is több mint 1000 lakást adnának ki.

A belvárosban és a legnépszerűbb budai kerületekben is sokan a kiadás mellett döntenek.

Bérleti díjak

Teljes lakást - még ha az 30 négyzetméternél kisebb alapterületű is - most 75 ezer forintnál olcsóbban nem lehet bérelni ezekben a kerületekben a hirdetések alapján. Az árakat persze befolyásolja rengeteg tényező: az állapot, rezsiköltség, elhelyezkedés.

A 30 négyzetméternél nagyobb, de 40-nél kisebb, még szintén többnyire egyszobás lakásoknál is hasonló volt a helyzet, az árak a 80-90 ezer forintos minimumtól egészen 300 ezer forintig szóródtak.

A következő kategóriába másfél, kétszobás lakások (40-50 négyzetméter között) tartozna. A legalacsonyabb árak a legtöbb kerületben 100-110 ezer forinttól indulnak, a legmagasabbak akár a havi félmilliós bérleti díjat is elérhetik.

50 és 70 négyzetméter között a kerületek legalacsonyabb bérleti díjai szintén 110 ezer forint körül alakultak. Összehasonlítva az első kategóriába eső garzonlakások áraival, kiderül: körülbelül 30 ezer forinttal többért már kétszer akkora lakást is lehet bérelni a fővárosban.

A 70 és 90 négyzetméter közötti lakások esetében már inkább a háromszobás felosztás a jellemző, akinek pedig ennyi szobára van szüksége, az biztosan számolhat a VIII. kerületben 125 ezer forintos, a többi helyen inkább 140 ezres havi díjjal. A maximális bérleti díjak már több kerületnél is közelítik, vagy meghaladják az egymilliós összeget.

Az utolsó kategóriába az összes 90 négyzetméternél nagyobb bérelhető lakóingatlan került, ezeknél a kerületenkénti maximális árak már több, mint 2,5 millió forintos tartományban szóródnak. Míg a legalacsonyabb bérleti díjak alapján az látható, hogy minimum 140 ezer forintos havi kiadással kell számolni az ekkora lakást keresőknek, de több kerületnél inkább 180 ezer forint a jellemző.

Nyitókép: Oláh Tibor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018