INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

a nap hírei

napinfó

inforádió

A tartózkodás nem számít majd leadott szavazatnak a Sargentini-jelentés európai parlamenti szavazáskor - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Elkészült az egymilliomodik autó a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. Németországban pert indítottak részvényesek a Volkswagen csoport ellen a dízelbotrány miatt.

Az Európai Parlamentben a tartózkodás nem számít majd leadott szavazatnak a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentés voksolásán. Így döntött a parlament képviselőtestület jogi szolgálata. Az EP plenáris ülése szerdán szavaz a zöldpárti Judith Sargentini által összeállított jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Távozik az Európai Parlamentből a ciklus végével Judith Sargentini, aki összeállította a magyar jogállamiságról szóló jelentést, amelyet holnap tárgyal a testület. A zöldpárti képviselő egy holland lapnak azt mondta: elege lett az eredmény nélküli vitákból, és hogy elfogyott az energiája a menedék és migráció területén folytatott vitáiban, ahol nem lát semmilyen javulást.

Elkészült az egymilliomodik autó a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában - erősítette meg az InfoRádióban a cég kommunikációs igazgatója. Ludvig Orsolya a már megkezdődött gyárbővítésről azt mondta: az új épületek folyamatosan kezdik meg működésüket, a tervek szerint 2020 végén indulhat meg a termelés. A beruházás egymilliárd euróból valósul meg és több mint 2500 új munkahelyet teremt.

A stratégiai partnerség szintjére emeli kapcsolatait Magyarország és Vietnam - jelentette ki miniszterelnök, miután a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával tárgyalt. Orbán Viktor úgy vélte: Vietnám sikere azt jelzi, hogy egy ország lehet úgy sikeres, ha a hozzá leginkább illeszkedő, az ő kultúrájából fakadó társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést valósít meg.

Magyarország támogatja Montenegró európai integrációját - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke Podgoricában. Kövér László a montenegrói kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón úgy vélte: Montenegró csatlakozása az unió belső válsága miatt késik. Hozzátette: Budapest a jövő májusi európai parlamenti választások eredményeitől a helyzet jobbra fordulását reméli.

A 23 megyei jogú város jövőre már 1000 milliárd forintos támogatási forráshoz jut a Modern városok program keretében - mondta az illetékes kormánybiztos Pécsen. Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a kifizetett támogatások kétharmada hazai költségvetési forrás.

A román oktatásügyi miniszter szerint a kisebbségi elemi iskolákban továbbra is oktathatják tanítók a román nyelvet, de a román nyelvórák megtartása már nem kizárólag az ő feladatuk lesz. Valentin Popa a rendelet miatti tiltakozó akciókra reagálva kijelentette: csupán annyi változik, hogy a munkáltatóknak meg kell próbálniuk szakképzett romántanárt keresni az órák megtartására.

Lapértesülés szerint soron kívüli csúcsértekezlet összehívását tervezi az Európai Unió novemberre a brit tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalások összegzésére. A Guardian című brit napilap azt írta, hogy a november 13-i tanácskozáson az uniós tagállamok vezetői összeállítanának egy politikai deklarációt az Egyesült Királyság és az unió jövőbeni kapcsolatrendszeréről.

Megkezdődtek a tárgyalások az amerikai-európai kereskedelmi vita rendezéséről. Az Európai Bizottság elnöke és az amerikai elnök július végén állapodott meg abban, hogy egyeztetéseket kezdenek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásáról és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a megbeszélések idején pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

Németországban pert indítottak részvényesek a Volkswagen csoport ellen a dízelbotrány miatt. Az eljárás célja annak megállapítása, hogy az autógyártó eleget tett-e tájékoztatási kötelezettségeinek. A 2015 szeptemberében kipattant dízelbotrány világszerte 11 millió Volkswagen gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

Bulgáriában megerősítette a kormányfő, hogy távozik három miniszter az augusztus végi súlyos buszbaleset miatt. A nyugdíjas zarándokokat szállító autóbusz Bulgária nyugati részén, egy hegyvidéki úton összeütközött három gépkocsival, és egy húszméteres szakadékba zuhant és kigyulladt. A szerencsétlenségben 17-en meghaltak, és 21-en megsérültek. A belügyi, a regionális fejlesztési, valamint a közlekedési tárca vezetője a baleset másnapján bejelentették, hogy vállalják a felelősséget a tragédiáért.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018