INFORÁDIÓ 
2018. szeptember 22. szombat
Móric

időjárás

ősz

forróság

Idén elmarad az ősz

Idén elmarad az ősz

Infostart

Elkészültek az őszi időjárási előrejelzések, amelyek azt mutatják, hogy valójában idén Európában nem lesz ősz, folytatódik a nyár Nagy-Britanniától Ukrajnáig. Skandináviában újabb erdőtüzekkel kell számolni, Kelet-Európában meleg lesz.

Az előrejelzés szerint az egész nyarat és a teljes kontinenst jellemző hőség ősz végéig kitart. Némi változásra Dél-Európa számíthat, ahol esősre fordul az idő – írja az accuweather.com.

A brit szigeteken, Franciaországban és Németországban bár folytatódik a nyár, októberben valamennyire enyhülni fog a meleg. Az átlagos hőmérséklet 1-3 Celsius-fokkal lesz a megszokott felett Nagy-Britanniában – mondta Ala Reppert, az AccuWeather vezető meteorológusa. Ennél valamivel nagyobb pozitív eltérés várható Franciaországban, Hollandiában és Németországban. A november is enyhülést hozhat, de esők is várhatók Nagy-Britanniától Németországig, ami véget vet az elmúlt hónapok szárazságának. A legtöbb csapadék Írországban és Skóciában várható.

Olaszországban, Görögországban és a Nyugat-Balkánon szeptemberig maradnak a pusztító viharok, a Balkán többi részén pedig a forróság tart ki az ősz első hónapjáig. Majd megérkezik az eső a térségbe, mely októberig és noverig jellemző lesz. A lassú esőfrontok Olaszországból indulva a Balkánon át érik el Görögországot.

Noha az erdőtüzek veszélye megszűnik, áradásokra lehet számítani – főként olyan vidékeken, ahol az előbbiek kipusztították a vizet megkötő növényzetet. A több csapadék enyhíti ugyan a hőséget, de ősz elején a megszokottnál így is melegebb lesz. Az ősz további két hónapja ugyanakkor az átlagosnál hűvösebb időt hoz.

Skandináviában évtizedek óta nem látott szárazságot hozott a nyár; Svédországban ötvenezer hektár területen égett le a növényzet. A szárazabb idő az ősz nagy részén át kitart a térségben. Nem várhatók olyan esők, amelyek jelentősen enyhítenék a szárazságot, s ezzel mérsékelnél az erdőtüzek veszélyét. Októberben és novemberben a hőmérséklet azonban lényegesen alacsonyabb lesz a nyárinál. A novemberi hó kevesebb lesz az átlagosnál az északi területen.

Kelet-Európában a forró időjárás az ősz végéig kitart, még az északi fekvésű Lengyelországban, Ukrajnában és a balti államokban is.

A kirándulóknak szép ősz ígérkezik, a mezőgazdaságban visszaesnek a terméshozamok, mely a termékek árára is kihathat. Tovább erősödik a szárazság veszélye, főként Ukrajnában, Moldovában, Romániában és Fehéroroszországban. Sok csapadék nem jön ősszel, így a téli havazás korai érkezése sem túl valószínű.

Nyitókép: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH