eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Átterelhetők az elsődleges munkaerőpiacra a közfoglalkoztatottak – lapszemle

A Magyar Idők cikke szerint az Egyesült Államokba kiutazó magyarok több mint 2 százaléka késve hagyja el az országot. A munkavállalói csoportok javasolják majd a munkáltatónak a munkaidő-beosztás megváltoztatását – írja a Népszava. A Portfolio szerint kedvező gazdasági időszakot élünk a közszférában dolgozók elsődleges munkaerőpiaci áttereléséhez. Szakértők ülnek össze, hogy kidolgozzák, hogyan juthatna több cseppfolyósított földgáz az Egyesült Államokból az Európai Unióba – áll a Portfolio cikkében. A Népszava azt írja: Ausztriában a postások a jövőben heti négy napot, napi 10 órát dolgoznak majd. A Világgazdaság összeállítást közöl a Balaton-felvidék földterületi árainak alakulásáról.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: tavaly közel kétezer magyar állampolgár késve hagyta el az Egyesült Államok területét. Ez a kiutazók több mint 2 százaléka, ami a vízummentességet élvező 38 ország közül a második legrosszabb arány. A vízumköteles diákok és a csereprogramokban résztvevők ugyanakkor fegyelmezettebbek, itt kisebb a túltartózkodók aránya.

A Népszava arról ír, hogy Magyarországon az alkalmazottak kevesebb mint harmada dolgozik rugalmas munkarendben, de várható, hogy osztrák mintára hamarosan a munkavállalói csoportok javasolják majd a munkáltatónak a munkaidő-beosztás megváltoztatását. Addig is a munka törvénykönyvéből levezetve munkahelyenként igyekeznek a számukra kedvező munkarend kialakítására.

A Portfolio cikke szerint kedvező gazdasági időszakot élünk a közszférában dolgozók elsődleges munkaerőpiaci áttereléséhez. A magyarországi foglalkoztatottak 22 százaléka dolgozik az államnak, ám a 960 ezer munkavállalóból több mint 180 ezren közfoglalkoztatottak.

A Portfolio arról ír, hogy augusztus 20-án ülnek össze legközelebb azok az uniós és az amerikai szakértők, akiknek feladata kidolgozni, hogyan juthatna több cseppfolyósított földgáz az Egyesült Államokból az Európai Unióba. Az első szállítóhajó még 2016-ban futott be Portugáliába, azóta 2,8 milliárd köbméter érkezett a kontinensre. A további kapacitás növeléshez azonban könnyebbé kell tenni az amerikai szabályozást.

A Népszava cikkéből kiderül: Ausztriában a postások a jövőben heti négy napot, napi 10 órát dolgoznak majd. A nagyrészt állami cég azért fogadta el a szakszervezet kérését, mert úgy gondolják: a rugalmas munkaidővel könnyebben lehet a dolgozókat a csúcsidőkre bevetni, ráadásul a posta gépjárműparkját is hatékonyabban tudják majd használni.

A Világgazdaság összeállítást közöl a Balaton-felvidék földterületi árainak alakulásáról, amelyből kiderül: a területek árát a panoráma határozza meg, ami a szőlőtermésre nincs hatással, ám az extrém árak miatt a helyi gazdálkodók nem tudnak terjeszkedni. Van, ahol egy hektárnyi panorámás földterületért 100 millió forintot kérnek. A cikk szerint az utóbbi évtizedben drasztikusan csökkent a szüretelt ültetvények területe a Balaton-felvidéken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×