eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
A Magyar Honvédség ejtőernyősei tartanak bemutatót a dunakeszi repülőterén megrendezett repülőnapon.
Nyitókép: MTI Fotó: Földi Imre

Megvédhetik világelsőségüket a magyar katonai ejtőernyősök

Augusztus 9. és 20. között a Szolnoki Helikopter Bázison rendezik meg a katonai ejtőernyős világbajnokságot. Bali Tamás ezredes, a bázis parancsnokhelyettese arról is beszélt, hogy a magyar katonák a legnehezebb számokban is esélyesek lehetnek a végső győzelemre.

Az első katonai ejtőernyős világbajnokság 44 évvel ezelőtt (1974-ben) meghatározó jelentőségű verseny volt, de volumenében összehasonlítva a mostani világbajnoksággal, lényegesen kisebb esemény volt - mondta Bali Tamás ezredes, a Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese.

Az idei versenyen 39 nemzet képviselteti magát ugróival augusztus 9-20. között Szolnokon a szandaszőlősi repülőtéren - tette hozzá.

Komplikált feladatok

Bali Tamás elmondta, három versenyszámban versenyeznek majd a katonák: a legfontosabb a célba ugrás egyéni és csapatversenye, emellett pedig forma- és stílusugrásban is küzdenek majd a helyezésekért. Az egyéni összetett versenyt a célba ugrás és a stílusugrás alapján értékelik. A csapat összetett versenybe pedig a formaugrás is beleszámít.

Stílusugrás: egy főugró ugrik ki a helikopterből, akinek hat másodperc alatt kell hossz-, kereszt- és függőleges tengelye körüli elfordulásokat teljesítenie. Az ugrást földön kamerával rögzítik, és utána kiértékelik a bírók - mondta az ezredes.

Formaugrás: egy négyfős csapat ugrik egy kamerással, aki felveszi a 35 másodperces szabadeső zuhanást, és az azon belüli elfordulásokat, ami utána pontozásra kerül.

Célba ugrás: Ebben a számban világbajnokok a magyarok. 1000 méter magasságról ugranak ki a versenyzők és egy két centiméter átmérőjű kör jelenti a célt. A 0 centiméteres eltérés a hibátlan ugrás, utána minden egyes ugrás pontatlanságát centiméterben mérik a középponttól - magyarázta Bali Tamás.

A magyar katonák esélyei

Az ezredes szerint a magyar katonákat mindenki a világelsők között említi. Nemcsak szerencsének köszönhető ez a szereplés, hanem a nagyon sok munkának is, ami mögötte van. A magyar honvédség ejtőernyősei már közel 20 éve a világ élmezőnybe tartoznak - mondta Bali Tamás.

2016-ban világbajnokok lettek, a célbaugrás kategóriában azóta is ezt a helyezést tartják.

Idén a vb előtt volt egy felvezető világkupa-sorozat és annak állomásait is rendre megnyerte a magyar válogatott, így az összetett világkupa-ranglistát ebben az évben a magyarok vezetik. Minden esély megvan arra, hogy első helyezést érjenek el idén is - vélekedett Bali Tamás ezredes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×