INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

kismama

szövetkezet

novák katalin

munkaerőpiac

anyák

Rugalmasságot adnának a kismama-szövetkezetek

Rugalmasságot adnának a kismama-szövetkezetek

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

A Népszava szerint a fokozódó munkaerőhiány miatt vezetné be a kormány kismama-szövetkezeteket, az viszont nem világos, miért ezt a formát választanák kisgyermekes anyák foglalkoztatására. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár még Tusnádfürdőn beszélt a szövetkezeti tervekről.

A kismama-szövetkezetekről először a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt, aki szerint a kisgyermekes anyák így rugalmasan, saját élethelyzetükhöz alkalmazkodva térhetnek vissza a munkaerőpiacra. Novák Katalin erről az ECHO TV-ben is nyilatkozott.

Az államtitkár szerint a kismamák otthon vannak a gyermekeikkel, ugyanakkor lehet, hogy már egy 1-2-3 éves gyermek mellett tehermentesíteni tudják egyik napjukat, amikor el tudnának menni dolgozni. Nagyon nehéz azonban egy hagyományos munkahelyen, hagyományos felállásban ilyen munkaköröket találni.

"A szövetkezeti forma erre alkalmas,

ha a kismamák is szövetkezetekbe tudnak tömörülni, akkor atipikus módon, rugalmas módon, a saját munkarendjükhöz, vagy a beosztásukhoz, az életükhöz alkalmazkodva tudnak elhelyezkedni"

- mondta Novák Katalin.

A visszatérésre a munkaerőpiacnak is szüksége lenne, mivel Magyarországon a nők foglalkoztatási rátája évek óta csaknem 13 százalékkal elmarad a férfiakétól – idézte a KSH adatait a Népszava. Az egyelőre viszont nem világos, miért ezt a formát választaná a kormány a kisgyermekes anyák munkavállalásának ösztönzésére. Novák Katalin korábban csak annyit mondott el, hogy ősszel hozhatnak végleges döntést.

"Most teremtjük meg ennek a feltételeit, a kormánynak is kell erről döntést hoznia, illetve jogszabályt kell hozzá alkotni, ehhez

törvényalkotásra van szükség, ez legkorábban az őszi ülésszakban történhet meg"

- közölte az államtitkár.

Az államtitkár az ECHO TV-ben hozzátette: bízik abban, hogy 2019-ben már szövetkezeti formában dolgozhatnak a kisgyermekes anyák.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

A kismamaszövetkezetek rugalmasságot biztosítanának az anyáknak
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018