eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Rugalmasságot adnának a kismama-szövetkezetek

A Népszava szerint a fokozódó munkaerőhiány miatt vezetné be a kormány kismama-szövetkezeteket, az viszont nem világos, miért ezt a formát választanák kisgyermekes anyák foglalkoztatására. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár még Tusnádfürdőn beszélt a szövetkezeti tervekről.

A kismama-szövetkezetekről először a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt, aki szerint a kisgyermekes anyák így rugalmasan, saját élethelyzetükhöz alkalmazkodva térhetnek vissza a munkaerőpiacra. Novák Katalin erről az ECHO TV-ben is nyilatkozott.

Az államtitkár szerint a kismamák otthon vannak a gyermekeikkel, ugyanakkor lehet, hogy már egy 1-2-3 éves gyermek mellett tehermentesíteni tudják egyik napjukat, amikor el tudnának menni dolgozni. Nagyon nehéz azonban egy hagyományos munkahelyen, hagyományos felállásban ilyen munkaköröket találni.

"A szövetkezeti forma erre alkalmas,

ha a kismamák is szövetkezetekbe tudnak tömörülni, akkor atipikus módon, rugalmas módon, a saját munkarendjükhöz, vagy a beosztásukhoz, az életükhöz alkalmazkodva tudnak elhelyezkedni"

- mondta Novák Katalin.

A visszatérésre a munkaerőpiacnak is szüksége lenne, mivel Magyarországon a nők foglalkoztatási rátája évek óta csaknem 13 százalékkal elmarad a férfiakétól – idézte a KSH adatait a Népszava. Az egyelőre viszont nem világos, miért ezt a formát választaná a kormány a kisgyermekes anyák munkavállalásának ösztönzésére. Novák Katalin korábban csak annyit mondott el, hogy ősszel hozhatnak végleges döntést.

"Most teremtjük meg ennek a feltételeit, a kormánynak is kell erről döntést hoznia, illetve jogszabályt kell hozzá alkotni, ehhez

törvényalkotásra van szükség, ez legkorábban az őszi ülésszakban történhet meg"

- közölte az államtitkár.

Az államtitkár az ECHO TV-ben hozzátette: bízik abban, hogy 2019-ben már szövetkezeti formában dolgozhatnak a kisgyermekes anyák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×