eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A gyógyulásukat szolgáló készítmény pusztítja a méheket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszavonja a mézelő méhek kezelésére szolgáló Oxxovar nevű gyógyhatású készítményt, amely ahelyett, hogy gyógyítaná a méheket, a pusztulásukat okozza.

Kiderült, hogy a gyógyhatásúnak gondolt termék jó néhány gyártási tétele szipronillal szennyezett, mely egy rovarirtó hatóanyag, ezért volt szükség a kivonásra – mondta az InfoRádiónak Nemes-Terényi Melinda, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága Gyógyszer-engedélyezési Osztályának vezetője. Ezt az anyagot azért adták a méheknek, hogy a Varroa-atkával szembeni védekezésüket segítse.

A szakértő szerint a méhcsaládok pusztulása nagy valószínűséggel az Oxxovar-készítmény alkalmazásával függ össze.

A begyűjtött méhhullákban ugyanis kimutatták a szipronilt,

ezért is vizsgálták meg a gyógyszert. Nemes-Terényi Melinda tájékoztatott: a vegyületet ősz végén, télen szokták alkalmazni, zárókezelésként.

A Nébih minden méhészt tájékoztat a készítmény alkalmazásának veszélyeiről, a terméket pedig visszavonják a piacról, így a fel nem használt termékeket a forgalmazóknak vissza kell hívniuk – hangsúlyozta az osztályvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×