eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A gyógyulásukat szolgáló készítmény pusztítja a méheket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszavonja a mézelő méhek kezelésére szolgáló Oxxovar nevű gyógyhatású készítményt, amely ahelyett, hogy gyógyítaná a méheket, a pusztulásukat okozza.

Kiderült, hogy a gyógyhatásúnak gondolt termék jó néhány gyártási tétele szipronillal szennyezett, mely egy rovarirtó hatóanyag, ezért volt szükség a kivonásra – mondta az InfoRádiónak Nemes-Terényi Melinda, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága Gyógyszer-engedélyezési Osztályának vezetője. Ezt az anyagot azért adták a méheknek, hogy a Varroa-atkával szembeni védekezésüket segítse.

A szakértő szerint a méhcsaládok pusztulása nagy valószínűséggel az Oxxovar-készítmény alkalmazásával függ össze.

A begyűjtött méhhullákban ugyanis kimutatták a szipronilt,

ezért is vizsgálták meg a gyógyszert. Nemes-Terényi Melinda tájékoztatott: a vegyületet ősz végén, télen szokták alkalmazni, zárókezelésként.

A Nébih minden méhészt tájékoztat a készítmény alkalmazásának veszélyeiről, a terméket pedig visszavonják a piacról, így a fel nem használt termékeket a forgalmazóknak vissza kell hívniuk – hangsúlyozta az osztályvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×