eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Pusztító erdőtüzek - mi motiválja a gyújtogatót?

Valószínűleg szándékos gyújtogatás okozta a görögországi és a kaliforniai erdőtüzeket, az elkövetők motivációja azonban vélhetően nem ugyanaz - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó klinikai szakpszichológus. Végh József szerint a görög gyújtogató az eddigi hírek szerint egy kempinget akart kirabolni, az amerikai viszont gyaníthatóan egy piromán.

Információk szerint a görögországi erdőtűz szándékos gyújtogatás eredménye volt, ami károkozásra, vagy egyéb más bűncselekmény elfedésére, vagy előidézésére enged következtetni - fogalmazott Végh József klinikai szakpszichológus.

A kaliforniai eset ezzel szemben más, ott feltehetően piromániás volt az elkövető.

Pirománia

A betegséget az impulzuskontroll zavara okozza, aminek legjellemzőbb tünete, hogy

a beteg szándékosan gyújtogat, mert a tűz látványa megbabonázza.

"Jellemző rá, hogy neorotikus, feszült, ideges valaki, ilyenkor verekszik egy jót, vagy kifutja magából, de az ilyen piromániások úgy kezelik a belső szorongásukat, feszültségüket, hogy gyújtogatnak és utána nézik a tüzet" - magyarázta a szakpszichológus.

Élvezi, nem élvezi?

A két típust el lehet különíteni egymástól, mégpedig úgy, hogy az egyik típus élvezi a tűz látványát, a másik pedig csak kárt akar okozni, de nem élvezi.

Az utóbbi, amint meggyújtotta a tüzet, már el is tűnik a helyszínről.

A piromániások általában nem akarnak nagy kárt okozni szándékosan, a saját és mások életét is tiszteletben tartják,

míg a gyújtogatóknak, akik bűncselekményekből fakadóan követnek el gyújtogatást, az élet nem annyira számít.

Rossz helyzetfelismerés és megvan a katasztrófa

"A piromán nem képes jól felmérni a lehetséges veszélyeket, és a károkozás mértékét, és ha a körülmények olyanok, akkor nagyon nagy tüzet képes okozni. De ő mindenképp a közelben marad, biztos távolságból nézi, és érzelmi élvezetet nyújt számára a tűz látványa.

A hatalmát tudja megélni azon keresztül, hogy látja ahogy oltják a tüzet, és hogy annyi embert mozgatott meg, ilyen felfordulást csinált"

- emelte ki Végh József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×