eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Mi tehetünk arról, hogy elégnek az erdeink

A szakértők szerint tartani nem kell az erdőtüzektől Magyarországon, de oda kell figyelni, hogy megelőzzük ezeket.

A világ különböző pontjairól kapjuk a híreket, hogy erdőtüzek tombolnak, de Magyarországot se kerülték el anno a pusztítások. Bugacon, Kéleshalmon, Pilisvörösváron is voltak nagy kiterjedésű erdőtüzek. 2012 után több mint 20 ezer erdő- és vegetációtűz pusztított Magyarországon, ami több mint ötmillió négyzetméternyi területet érintett - mondta az InfoRádiónak a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Nagy Dániel emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évtizedben a sokkal forróbb, melegebb nyarak miatt egyre nőtt az erdőtüzek kiterjedése, és

Magyarországon is több százezer olyan erdőállomány van, ami erdőtűzvédelmi szempontból fokozottan tűzveszélyesnek minősül.

FireLife-program

A szakember arról is beszélt, hogy az erdészeti hatóság, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság és a Katasztrófavédelem közösen az EU Life programjának támogatásával elindított egy erdőtűzmegelőzési programot, illetve a vidékfejlesztési program segítségével több olyan erdőgazdálkodás, erődművelési intézkedést is tettek, aminek köszönhetően a tüzek kiterjedését és a tüzek számát is sikerült csökkenteni az elmúlt években.

A hazai erdőtüzek 99 százalékban emberi gondatlanságból és figyelmetlenségből keletkeznek, de ezt sokan nem tudják.

Ez az adat hasonló Európa szerte is, mi emberek okozzuk, sőt Kaliforniában 70% ez az arány, Kanadában pedig 50% körüli. A program és az erdészek célja a széles körű tájékoztatás és informálás, az erdőtűz-megelőzési hasznos tudnivalók átadása.

Kis odafigyeléssel mindenki meg tudja előzni a tüzet - útmutató

  • Ne dobjunk ki izzó cigarettacsikket a gépjárműből.
  • A nyári melegben törekedjünk arra, hogy minél kisebb tüzet rakjunk. Használjunk inkább elektromos grillt.
  • Az izzó parázs több száz méterre el tud repülni a grillsütőtől, és meg tudja gyújtani az erdőterületet, ezért kis tüzet rakjunk, ha nincs elektromos grill.
  • Kerüljük a kerti növényi hulladékégetést, vagy más hulladék égetését, ezt kormányrendelet is tiltja.
  • Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is kerüljük, hogy nagy tüzet rakjunk a kertben.
  • A kijelölt helyen szabad tüzet rakni, ha nincs tűzgyújtási tilalom. Tűzgyújtási tilalmakról itt tudnak értesülni.

- tanácsolta Nagy Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×