eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Résztvevők a Semmelweis Egyetemhez tartozó Koltai Jenő Sportközpontban megrendezett Pont Ott Partin 2014. július 24-én. Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az idén 106 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

A tavalyinál jóval többen jelentkeztek felsőoktatási intézménybe

A legmagasabb ponthatár 500 pont volt az idei felsőoktatási felvételin, ezt az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik képzésén várták el. A legtöbben a mérnökinformatikus szakokra jutottak be.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanár – latin nyelv és kultúra tanár szakára a maximálisan elérhető 500 pontot kellett megszerezni. Ide csak egy felvételiző jelentkezett, aki be is került.

A Károli Gáspár Református Egyetem jogászképzéséhez 474, a nemzetközi tanulmányok szakhoz több egyetemen 472-478, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem levelező kommunikáció szakjához pedig 480 pont kellett.

Azon szakok közül, amelyekre legalább 20 főt felvettek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnöki képzésére kellett a legtöbb pontot szerezni, 451-et.

A legtöbb, 2078 jelentkezőt az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel, a képzések közül a mérnökinformatikus áll az első helyen.

"A mérnökinformatikus, gépészmérnök, programtervező informatikus, gazdasági informatikus, villamosmérnök képzés áll az élen, és rögtön utána jön a szintén stratégiai ágazatnak tekinthető általános orvosképzés. Az élen álló 15 szak között vannak olyan hiányszakmák, mint a gyógypedagógus vagy a tanítóképzés" - mondta Horváth Zita, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

A mesterképzések közül a pszichológiára kerültek be a legtöbben, összesen 482-en

"Ezen kívül a bölcsész, társadalomtudomány, műszaki, informatikai, egészségügyi, és orvosképzés is mind megtalálható a mesterképzések között" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Idén 75 230-an nyertek felvételt felsőoktatási képzésre, közülük csaknem 58 500-an állami ösztöndíjas formában tanulhatnak tovább.

A tavalyinál 1800-al többen jelentkeztek és 2500-al többen kerültek be a felsőoktatásba.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×