eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
Nyitókép: Máthé Zoltán

PDSZ: jogszabályellenes útmutatót adott ki a Klebelsberg Központ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint megszorító és több ponton jogszabályellenes útmutatót adott ki a Klebelsberg Központ a tantárgyfelosztásról és a tanárok óraszámának kialakításáról. Úgy vélik, hogy az állami iskolákban ezek miatt nagyobb osztálylétszámok lennének, és főleg a kisebb iskolák járhatnak rosszul.

Nyár elején készülnek el azok a tantárgyfelosztások, melyek meghatározzák, hogy a szeptemberben induló tanévben mekkora óraszámban hány tanár fog egy-egy iskolában tanítani – mondta az InfoRádiónak Szűcs Tamás. A PDSZ elnöke hozzátette: a Klebelsberg Központ egy prezentációt köröztet a tankerületek között, mely az intézmény létszámra és óraszámra vonatkozó javaslatait tartalmazza.

A szakszervezetnek komoly kifogásai vannak, amennyiben a dokumentum a vonatkozó jogszabályokat felül kívánja írni, hiszen a tartalma nincs összhangban a jelenlegi szabályozással – hangsúlyozta Szűcs Tamás.

„Néhol jogszabályellenes, olykor pedig hiányosan határozta meg azt, hogy hogyan kell ezt a tantárgyfelosztást elkészíteni az intézményekben”

– fogalmazott.

A vonatkozó rendelet szerint a számítást az átlaglétszámokhoz kell igazítani, az útmutató azonban a maximummal kalkulál, vagyis rosszabbul járnak az intézmények. A kedvezménnyel rendelkező pedagógusok minimális óraszámát 20 órában határozza meg a javaslat. Nem számol a tervezet a szakszervezeti, a munkavédelmi képviselők, valamint a közalkalmazotti tanácsok órakedvezményeivel – sorolta a problémákat az elnök. „Ez egy megszorító javaslat” – jegyezte meg.

Szűcs Tamás szerint ez összefügg azzal, hogy a 2000 milliárd forintos oktatási költségvetésben csupán 15 milliárdos növekedés volt. Az intézkedések magasabb osztálylétszámot eredményeznének, a kis iskolákat rendkívül hátrányosan érintené. Mivel ez csak az állami fenntartású iskolákra vonatkozik, így más intézmények jobban meg tudják majd szervezni a minőségi oktatást – tette hozzá a PDSZ elnöke.

Bár az intézményvezetők nem kötelesek végrehajtani jogszabályba ütköző előírásokat, de a rendszer annyira centralizálttá és tekintélyelvűvé vált, hogy nem valószínű, hogy a sarkukra állnak

– vélekedik Szűcs Tamás. „Jogában áll, de nem biztos, hogy a következő ciklusban is számítanak rá ilyen szerepekben” – tette hozzá.

Az utasítást kizárólag az intézményvezetők kapták meg, tehát sem a tanároknak, sem a szakszervezeteknek nem küldte el a Klebelsberg Központ – tájékoztatott a PDSZ elnöke.

Klebelsberg Központ: Nem értjük, hogy miért kell valótlanságokkal riogatni

A Klebelsberg Központ válaszában azt írta: "a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közleménye egyoldalú jogértelmezésen és alapvető tévedéseken, illetve feledékenységen alapul. Az általuk emlegetett prezentáció ugyanis egy 2017-es technikai segédanyag nem végleges változata. A tényleges dokumentum egy, a tankerületi központok részére készült segédlet, amely a hozzá tartozó előadás nélkül önmagában nem értelmezhető. Nem egy kötelező jellegű útmutató az iskolák számára. Ráadásul a prezentációban foglaltakat a Klebelsberg Központ bemutatta tavaly nyáron egy PDSZ vezetőségi rendezvényen is, tehát a szakszervezet azt ismerte. Hozzátesszük, a PDSZ új vezetése – a korábbival ellentétben – nem nyitott a Klebelsberg Központtal történő egyeztetésre, a mai napig sem kerestek meg minket, ehelyett a sajtóban üzengetnek, amit őszintén sajnálunk."

Mint írták, az alacsony taglétszám miatt nem reprezentatív szakszervezet által hivatkozott tavalyi prezentáció végleges változata a tankerületi központok számára nyújt javaslatokat az előzetes tantárgyfelosztás elkészítéséhez. Idén is hasonló tartalommal küldött ki technikai segédanyagot a Klebelsberg Központ a tankerületi központoknak. Hangsúlyozzák, hogy a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek, amelyek teljeskörűen gyakorolják a fenntartói jogokat. Minden tankerületi központ saját maga dönt az intézményvezetőkkel egyeztetve a jogszabályi és költségvetési kereteken belül arról, hogyan valósítja meg az általa fenntartott intézményekben a feladatellátást. Sajnálatosnak tartják, hogy a rosszul hivatkozott dokumentum értelmezésével is akadt problémája a PDSZ-nek, például abban szó sincs arról, hogy a kedvezménnyel rendelkező pedagógusok óraszámának legalább 20-nak kell lennie, ugyanis a tankerületi központ szintjén kell a javasolt óratömegnek közelítenie a tantárgyfelosztásban kiosztott óratömeghez. A 2017/2018-as tanév során az állami fenntartású köznevelési intézmények fenntartó által javasolt órakerete összességében magasabb, mint az iskolák által ténylegesen felhasznált óratömeg - közölték.

A központ szerint a szakszervezeti tisztségviselők órakedvezményével kapcsolatos állítások pedig egyszerűen valótlanok, ugyanis a Klebelsberg Központ 2017 decemberében megállapodott a reprezentatív szakszervezettel ennek a felhasználásáról, ennek alapján a törvényi szabályozásnak megfelelő kedvezményt megkapják az érintett pedagógusok.

"Nem értjük, hogy miért kell a pedagógusokat valótlanságokkal riogatni. Nem igaz az sem, hogy az oktatásban bármilyen megszorítás lenne, sőt a 2019-es költségvetésben még több jut az oktatásra mint idén, folytatódnak az iskolafejlesztések és a pedagógusokkal, szakmai szervezetekkel történő párbeszéd is" - teszik hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×