eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Gátépítés a pécsi Karolina-külfejtés rekultivációján 2018. március 22-én. A külfejtést 1968-ban nyitották meg, és 2004-ig végeztek bányászati tevékenységet.
Nyitókép: Sóki Tamás

Mi történik a pécsi fekete katlanban?

Jól halad a Karolina-külfejtés rekultivációja – ezt mondták a Karolina Tájsebész Csoport tagjai, akik megtekintették és szemügyre vették a munkálatokat. Nem egy rövid folyamat ez: hét évről beszéltek a teljes feltöltésig, tájrendezésig - írja a pecsma.hu.

Március végén jelentették be a külfejtés rekultivációját, azóta az előkészítő munkálatok a befejezéshez közelednek.

A feltöltés első fázisa egy gát megépítése, ami szükséges a bányató vizének kiszivattyúzásához.

Vozár Pál, a Karolina Tájsebész Csoport képviselője a pecsma.hu-nak elmondta: jól haladnak a munkálatok, a gát kilencven százaléka június végéig elkészül. Hozzátette, a folyamatos munkavégzéshez az kell, hogy a pécsi erőműnek mihamarabb meg kell egyezni a fővállalkozóval.

Vozár Pál azt is kifejtette, hogy az előzetes megegyezésben foglalt hétéves munkaidő valószínűleg hosszabbodni fog.

A pécsiek és a környékbeliek profitálnak

A külfejtés meddő részéről letermelt famennyiséget a helyi lakosság kapja meg szociális tűzifaként, amelynek kiosztását majd az önkormányzat fogja koordinálni a helyi képviselő segítségével – tette hozzá.

A külfejtésben harminc év alatt 8,5 millió tonna szenet termeltek ki, ezt kell visszapótolni. Összesen 9,6 millió köbméternyi meddő anyagot helyeznek el a gödörben, a legfelső réteg pedig egy negyven centiméter vastag termőföld lesz, ahová növényeket kell később telepíteni.

A huszonnyolc méter mély bányató most egymillió köbméternyi vizet tartalmaz, amit folyamatosan ki kell szivattyúzni. A munkálatok közben állandó lesz a monitoring, a rendszeres ellenőrzés az ütemezést illetően.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×