INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

baleset

fulladás

gyerek

Jó tanácsok a gyermekbalesetek megelőzéséhez

Jó tanácsok a gyermekbalesetek megelőzéséhez

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Az egyik szemünk folyamatosan legyen a gyermeken, így megelőzhető a baj - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Kassai Tamás és Molitorisz Dániel, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelő Intézet és Baleseti Központ osztályvezető főorvosa és ortopéd traumatológus szakorvosa.

„A második leggyakoribb haláloki tényező az úgynevezett traumás vagy külső okok között a fulladás, az első az a közlekedési baleset” – mondta Kassai Tamás. Míg előbbi gyakorisága csökkent az utóbbi időben,

a fulladásos halálozások számát azonban nem sikerült visszaszorítani, ennek fele víz alá merülésből következik be, a másik fele félrenyelésből.

Egy étel, vagy játék mehet rossz útra, ezzel elzárva a légutakat - tette hozzá a főorvos.

Két-három éves gyermekek számára a víz alá merülésben nemcsak a nagy vizek - bányatavak, Balaton -, hanem kerti tavak is veszélyt jelenthetnek - emelte ki.

Egyik szemünk mindig legyen a gyermeken!

Ha egyedül hagyjuk a gyermeket, akkor akár egy fürdőkád is veszélyes lehet - hívta fel a figyelmet a szakorvos.

"A folyamatos szülői felügyeletet hangsúlyozza az összes nemzetközi ajánlás.

Szinte mindegy, hogy a gyerek hol van, de egy szemünknek rajta kell lennie folyamatosan, mert abban a pillanatban tudunk segíteni"

- mondta.

Nagyon fontos, hogy figyeljük mit csinál a gyermek, mert így időben tudunk segíteni, ha kell, és meg tudjuk támasztani, ki tudjuk emelni a vízből.

A szakorvos azt is elmondta, hogy

az úszást segítő eszközök - karúszók, mentőmellények - nem mentik meg az életet. Használhatjuk ugyan, de felnőtt felügyelete mellett.

Korrekt módon rá is írják ezekre a termékekre az ajánlást, de hajlamosak vagyunk ezt könnyedén venni. Otthagyjuk a gyermeket egyedül a mentő eszközzel, s mire visszamegyünk ott a baj.

"Apró tárgyak"

Nehéz megállapítani, hogy mekkora az a tárgy, ami belefér a gyermek szájába, mert néha szürreális méretű dolgokat tudnak lenyelni.

"A síelőknél azt tanítják a gyerekeknek, hogy a bot végén lévő "bumszlinak" pont akkorának kell lenni, hogy picit nagyobb legyen, mint a szemüvegük, mert akkor nem tudjuk kitolni a szemünket vele. Ugyanez érvényes a gyerekjátékokra is, mert a szemüreg nagyobb szokott lenni, mint a száj.

Ha akkora játékot adunk a gyermek kezébe, és az nem szétrágható, akkor ezzel már segítettünk, hogy ne legyen apró tárgy félrenyelés"

- hangsúlyozta Molitorisz Dániel.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018