eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma

Ismét több európai parlamenti képviselő bírálta a magyarországi helyzetet - a nap hírei

Ismét több európai parlamenti képviselő bírálta a magyarországi helyzetet, Szijjártó Péter visszautasította az állításokat. A nemzetgazdasági miniszterhez fordul a Számvevőszék az Államkincstárnál feltárt súlyos hiányosságok miatt. Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst a sertéspestis megjelenése miatt.

Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása - áll az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában készülő magyar különjelentés tervezetében. A testület ülésen több képviselő is élesen bírálta a magyarországi helyzetet. Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő hangsúlyozta: mindenekelőtt azt vizsgálják, hogy a magyarok alapjogai hogyan érvényesülnek, az állam miként bánik a polgáraival. A néppárti Roberta Metsola arról beszélt: a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó magyar törvény aránytalanul súlyosan érinti az NGO-k működését és ellentétes az unió értékeivel.

A külgazdasági és külügyminiszter minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a Magyarországról szóló különjelentés tervezetét. Mint mondta: annak összeállításakor nem vették figyelembe a tényeket és a valóságot. Szijjártó Péter a LIBE ülésén kijelentette: azért bírálják Magyarországot, mert az ország útjában áll a szélsőséges bevándorláspárti terveknek. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Magyarország nem lehet Európa ellenzékében. Balczó Zoltán, a Jobbik EP képviselője azt mondta: a tervezetben a szélsőségesen liberális álláspontot tükröző hamis vádak mellett lényeges kérdésekben indokolt elvárások jelennek meg.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordul az Állami Számvevőszék a Magyar Államkincstárnál feltárt súlyos hiányosságok miatt - közölte az InfoRádióban a szervezet felügyeleti vezetője. Pető Krisztina elmondta: a 2013 és 2015 közötti időszakban a Magyar Államkincstár vezetői irányítási rendszere nem biztosította az elszámoltathatóságot, nem volt megfelelő a vagyongazdálkodási tevékenysége, a kockázatkezelési hiányosságok miatt nem tudott érdemben reagálni a felmerülő problémákra. A Magyar Államkincstár közleményében úgy reagált: a szervezet eleget tesz a számvevőszéki vizsgálatban foglaltaknak.

Középtávon fenntarthatónak látja a magyar gazdaság növekedését az OTP bank elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor az Inforádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy a magyar gazdaság már az uniós pénzek nélkül is képes lenne növekedni, de hozzátette: ezek a források gyorsítják a felzárkózást. Az OTP elnök-vezérigazgatója az euró bevezetését is távlati célnak tartja. Csányi Sándor az állam legfontosabb feladatának a versenyképes környezet biztosítását nevezte. Azt mondta, hogy az infrastruktúrát kell javítani, az indokolatlan terheket pedig csökkentenie kell az államnak. Szólt arról is, hogy a következő 1-2 évben akár 5-6 bankot is vásárolhat a régióban az OTP.

Nem lesz miniszter Novák Katalin az új Orbán-kormányban, de arra számít, hogy a jelenlegi területen és minőségben folytathatja munkáját. A család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár a tv2-nek arról beszélt: úgy tudja, pénteken hozza nyilvánosságra a miniszterelnök a kormány névsorát, és ebben ő miniszterként nem fog szerepelni. Hozzátette: az, hogy államtitkárként folytatja-e, az elkövetkező időszak döntésein is múlik, de arra számít, hogy alapvetően ezen a területen és ebben a minőségben folytathatja munkáját.

Átvette képviselői mandátumát Lázár János, aki szerint politikai pályája egyik legfontosabb szakasza kezdődik. Ma a politika lényege vidéken és helyben dől el - mondta a politikus Makón. Úgy fogalmazott, hogy a nagypolitika erejét akarja elvinni vidékre, és a vidék hangját elvinni Budapestre és Brüsszelbe, ahol a döntések születnek.

Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti majd a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportját, a helyettese Vadai Ágnes lesz. A frakció alakuló ülése után Gréczy Zsolt szóvivő azt mondta: álláspontjuk nem változott, a választást továbbra sem tekintik sem szabadnak, sem tisztességesnek, de megalakították kilenctagú képviselőcsoportjukat. Az új parlamenti struktúráról született megállapodást a DK nem írja alá: záradékkal akarják ellátni.

Július 8-ra tűzte ki a józsefvárosi helyi választási bizottság az időközi polgármester-választást. A választást azért kellett kiírni, mert Kocsis Máté az április 8-i országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP egyéni jelöltjeként szerzett parlamenti mandátumot, így - összeférhetetlenség miatt - április 17-i hatállyal lemondott a tisztségről. Az összeférhetetlenséget az önkormányzati törvény mondja ki.

A sertéshús-export csaknem harmadát érinti, hogy Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst - mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Éder Tamás úgy vélte: az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenésével még bővülhet a tiltást alkalmazó országok köre, várhatóan mindez hónapokig leszorítja a termék magyarországi árát. A szakember szerint az exportra vonatkozó korlátozást optimális esetben is fél év múlva oldhatják fel az érintett országok. Az afrikai sertéspestis vírusát Heves megyében egy vaddisznó tetemében mutatták ki.

Engedményeket vár Brüsszeltől Washington azért, hogy meghosszabbítsa a mentességet az unió számára az acél és az alumínium importot sújtó vámok megfizetése alól. Larry Kudlow az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója a CNBC hírtelevízióban példaként említette az autókereskedelem kezelését. Angela Merkel kancellár washingtoni útja előtt egy nappal német hírportálok arról számoltak be: Berlin arra számít, hogy nem sikerül az Európai Uniónak kedvező megállapodást kialkudni az amerikai kormánnyal a védővám ügyében.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×