eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Közmunkások vágják a parlagfüvet Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én. A hatóság július 1-jétől eljárást indít azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést.
Nyitókép: Rosta Tibor

Rossz hírek az allergiások számára

Majdnem kétmillió ember érzékeny a virágporra az országban - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának adjunktusa. Krasznai Magda hozzátette: az idei allergiás szezon akár október végéig is eltarthat.  

Az allergia civilizációs betegség. A 19. században még alig fordult elő, de a 20. század elején is csak a lakosság egy százaléka szenvedett tőle. Világviszonylatban ma már 30 százalék fölötti ez az arány, hazánkban pedig minden ötödik ember rendszeresen szenved tőle, de időszakosan még ennél is többeket érint.

Krasznai Magda, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának adjunktusa elmondta, hogy a héten a nyír pollenje miatt jelentkezik legtöbbeknél allergiás-náthás tünet. A kőris, gyertyán, tiszafafélék pollenkoncentrációja is magas mostanában, így az ezekre érzékenyeknél is előfordulhatnak tünetek.

A pollenszezon legjellegzetesebb tünetei

  • vizes orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • könnyezés
  • orrdugulás,
  • torokviszketés
"Magyarországon másfél-két millió szezonális allergiás betegről tudunk, sajnos pontos felmérés erről még nem készült. Ezeknek a betegeknek 60%-a parlagfűre allergiás"

- mondta az adjunktus.

Az, hogy az idei szezon meddig tart, részben függ az időjárástól. Krasznai Magda szerint hazánkban az éghajlati-földrajzi viszonyok alapján három fő pollenszezont különítünk el:

  1. A korán virágzó fák, barkás növényeknek az időszaka.
  2. Május elejétől a fűszezon (több mint 200 fűcsalád van, ezek egymással keresztreakciót is adnak).
  3. Július végén, augusztusban a parlagfű, fekete üröm és a gyomnövények időszaka.

"Tehát ha összesítjük,

az első fagyok elmúltával, február végétől egészen október elejéig, az első fagyokig tarthat a pollenszezon, ami panaszokat okozhat az allergiás, náthás betegeknek"

- tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×